Voorlezen:

Lettergrootte:

Coronavirus updates
en veelgestelde vragen

Coronavirus updates

We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen en maatregelen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land met betrekking tot het coronavirus. Tevens hebben we een lijst met veel gestelde vragen voor u op een rij gezet. Uiteraard kunt u met vragen ook terecht bij uw eigen contactpersoon van ZONL.

18 januari - Coby (64) werkt nu op de COVID-unit: "De druk is hoog"

Het is hard werken op de COVID-unit in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord. "Ondanks de hoge werkdruk geeft het wel veel voldoening", zegt wijkverpleegkundige Coby van der Sluys. Normaal werkt de 64-jarige Coby 28 uur per week als wijkverpleegkundige in Lelystad. Maar sinds corona wordt ze uitgeleend aan de COVID-unit en draait ze minstens 40 uur per week.

Lees verder: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/213152/coby-64-werkt-nu-op-de-covid-unit-de-druk-is-hoog

4 december - Corona-uitbraak bij woonzorgcentrum Talma Hof

Bij woonzorgcentrum Talma Hof in Emmeloord is sprake van een corona-uitbraak. Dat laat Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) weten. Het gaat om 21 bewoners en enkele personeelsleden. Drie bewoners wachten nog op een uitslag.

Lees verder: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/207059/corona-uitbraak-bij-woonzorgcentrum-talma-hof

26 november - Eigen testlocatie Zorggroep Oude en Nieuwe Land gaat weer dicht

Hoewel het aantal besmettingen onder medewerkers bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land nog niet afneemt, wordt de eigen testlocatie per december gesloten. Volgens woordvoerder Annette Jansen komt dat omdat het testen bij de GGD nu ook vlot kan.

Lees verder: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/204814/eigen-testlocatie-zorggroep-oude-en-nieuwe-land-gaat-weer-dicht

17 november - Meerdere coronabesmettingen bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land

Bij woonzorgcentra van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Noordoostpolder en Urk zijn meerdere coronabesmettingen vastgesteld onder bewoners en medewerkers. Het gaat om de zorglocaties Hof van Smeden en Wittesteijn in Emmeloord en 't Kompas op Urk. Twee bewoners van verzorgingshuis Wittesteijn zijn vorige week overleden als gevolg van COVID-19.

Lees verder: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/203429/meerdere-coronabesmettingen-bij-zorggroep-oude-en-nieuwe-land

30 oktober - Covid-centrum Emmeloord opnieuw geopend

GGD/GHOR Flevoland richt in het Dokter Jansencentrum (Emmeloord) opnieuw een tijdelijke zorglocatie voor coronapatiënten in. De locatie is ingericht voor coronapatiënten die geen ziekenhuiszorg (meer) nodig hebben, maar wel verpleeghuiszorg. Gedurende de eerste coronagolf is het centrum hiervoor ook al gebruikt.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/covid-centrum-emmeloord-opnieuw-geopend

14 oktober - Opname weer mogelijk in Revalidatie De Schakel

In Revalidatie De Schakel in Emmeloord, onderdeel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, is opname weer mogelijk. Al ruim een week zijn er geen nieuwe besmettingen bijgekomen in het revalidatiecentrum waar mensen verblijven voor herstelzorg na bijvoorbeeld een operatie of een beroerte

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/opname-weer-mogelijk-in-revalidatie-de-schakel-in-emmeloord

9 oktober - Woonzorgcentrum Wittesteijn dicht; wel beperkt bezoek mogelijk

Drie bewoners en twee medewerkers van woonzorglocatie Wittesteijn in Emmeloord, onderdeel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, zijn in korte tijd positief getest op covid-19. Deze bewoners en medewerkers wonen en werken op verschillende afdelingen in het woonzorgcentrum. “De snelle verspreiding van het coronavirus baart ons zorgen. We hebben daarom besloten per direct de maatregelen aan te scherpen”, zegt Sandra van der Veen, teammanager Wittesteijn.“

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/woonzorgcentrum-wittesteijn-dicht-wel-beperkt-bezoek-mogelijk
 

29 september - Zorggroep start eigen testlocatie voor personeel

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) opent woensdag een coronatestlocatie voor het eigen personeel. Dat maakt de organisatie bekend. De testlocatie staat op het terrein van verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/zorggroep-oude-en-nieuwe-land-start-eigen-testlocatie-voor-personeel

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/196302/zorggroep-start-eigen-testlocatie-voor-personeel

24 september - Besmetting met corona in Revalidatie De Schakel

Een aantal medewerkers en revalidanten van Revalidatie De Schakel, onderdeel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, zijn de afgelopen 24 uur positief getest op covid-19. Het gaat op dit moment om 3 medewerkers en 2 clienten.
Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/besmetting-met-corona-in-revalidatie-de-schakel

16 september  - Zorggroep Oude en Nieuwe Land: sluiting verpleeghuizen was zwaar besluit

"Ik hoorde verhalen van mensen die ziek en stervende waren. Normaal creëer je dan een omgeving waar je afscheid kunt nemen van de kinderen. Dat gebeurde dus niet meer." Albert Hilvers, bestuurder van zorggroep Oude en Nieuwe Land, is dat het meest bijgebleven.

Lees verder: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/193854/zorggroep-oude-en-nieuwe-land-sluiting-verpleeghuizen-was-zwaar-besluit

6 juli-  Geen bezoek door corona: Bep Smidt heeft tijdens revalidatie veel gelezen

De 85-jarige Bep Smidt uit Emmeloord verblijft in Revalidatie De Schakel. Toen er door de coronamaatregelen geen bezoek mogelijk was, had ze telefonisch contact met haar zoons en vermaakte ze zich met spelletjes en het lezen van streekromans.
Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/geen-bezoek-door-corona-bep-smidt-heeft-tijdens-revalidatie-veel-gelezen

1 juli - Opluchting en blijdschap bij hervatting dagbesteding in Wittesteijn

Drie maanden zaten ze noodgedwongen thuis, naar nu kunnen de inwoners van Emmeloord die gewend waren om naar de dagbesteding op locaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land te gaan, terecht op een nieuwe plek: een afgesloten vleugel van woonzorgcentrum Wittesteijn.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/opluchting-en-blijdschap-bij-hervatting-dagbesteding-in-wittesteijn

21 mei  - ZONL opent vanaf volgende week bijna alle woonzorglocaties voor bezoek

“Nadat Hof van Smeden in Emmeloord twee weken geleden open ging, is er vertrouwen. Nu ook andere woonzorglocaties voorzichtig open voor bezoek”

Lees verder:  https://zorggroep-onl.nl/zonl-opent-vanaf-volgende-week-bijna-alle-woonzorglocaties-voor-bezoek

19 mei - Francis: ‘Ik ben zo blij’

Sinds 18 maart hadden Francis Hammer (68) en haar man André uit Vollenhove elkaar niet face to face gesproken. Vorige week maandag spraken ze elkaar weer eens samen in haar kamer van de Hof van Smeden.

Lees verder: https://denoordoostpolder.nl/artikel/1104422/francis-ik-ben-zo-blij.html

14 mei - Zorg verlenen aan cliënten met corona: uitdagend, intens en dankbaar werk

Nadat het coronavirus in Nederland uitbrak, werden binnen Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) coronawijkteams gevormd. Marleen Stam en Trijnie de Boer, verpleegkundigen in de wijkverpleging van ZONL, zijn onderdeel van het coronawijkteam van Steenwijkerland en vertellen over hun ervaringen van de afgelopen weken.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/zorg-verlenen-aan-clienten-met-corona-uitdagend-intens-en-dankbaar-werk

12 mei - Hof van Smeden: 'bezoekers willen bij vader of moeder zijn'

Bewoners van woonzorgcentrum Hof van Smeden in Emmeloord mogen sinds deze week weer bezoek ontvangen en daar wordt flink gebruik van gemaakt. Dat zegt locatiemanager Ina Beenen.

Lees verder: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/181247/hof-van-smeden-bezoekers-willen-bij-vader-of-moeder-zijn

11 mei - Hof van Smeden geselecteerd voor versoepeling bezoekregeling

Hof van Smeden is een van de woonzorglocaties die door het ministerie van VWS is geselecteerd om voorzichtig en volgens strikte en gecontroleerde richtlijnen de deuren beperkt te openen voor bezoek.  

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/hof-van-smeden-geselecteerd-voor-versoepeling-bezoekregeling

8 mei - ZONL zet beeldzorg in: ‘Zorg op afstand, toch dichtbij’

Binnen de wijkverpleging van ZONL is het zorgpakket uitgebreid met beeldzorg, een vorm van zorg op afstand. Zeker in deze coronatijd, waarbij er veel onzekerheid en eenzaamheid bij cliënten heerst, is dit een mooie en soms essentiële aanvulling op de verzorging en verpleging thuis.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/zonl-zet-beeldzorg-in-zorg-op-afstand-toch-dichtbij

7 mei - Verpleeghuizen blijven voorlopig op slot

De verpleeghuizen hadden niet verwacht dat het bezoekverbod er al af zou gaan. Bestuurder Albert Hilvers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land is blij dat er nu wel een klein stapje wordt gezet: "De minister zei het mooi: tijd van leven is niet belangrijker dan de kwaliteit van leven, en dat is een goed uitgangspunt om te kijken wat er wél mogelijk is".

Lees verder: https://www.rtvoost.nl/nieuws/330202/Verpleeghuizen-blijven-voorlopig-op-slot-maar-zorginstellingen-zien-wel-lichtpuntjes

28 april - ZONL bereidt zich voor op versoepeling bezoekregeling

De wereldwijde uitbraak van COVID-19 is een ingrijpende situatie voor iedereen en zeker als je in het dagelijkse leven te maken hebt met de zorg voor een kwetsbare groep cliënten en soms met cliënten die besmet zijn met corona. Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) heeft volop aandacht voor de bescherming van cliënten en medewerkers, het voorkomen van gezondheidsklachten van medewerkers en het welzijn van de cliënten.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/zonl-bereidt-zich-voor-op-versoepeling-bezoekregeling

25 april - 'Niet iedereen wordt heel ziek'

‘Als ik patiënten van me naar het Dr. Jansencentrum zie gaan of naar het ziekenhuis dan doet dat wel pijn. Hoe komen ze terug vraag je je dan af. Daar heb ik last van, want dan voel ik de eenzaamheid van die mensen.’

Lees verder:  https://denoordoostpolder.nl/artikel/1099753/niet-iedereen-wordt-heel-ziek.html

10 april - Hartverwarmende initiatieven houden bewoners en medewerkers op de been

Geheel in lijn met het landelijke beeld loopt het ook bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land storm met liefdevolle acties uit de regio voor de bewoners, cliënten en medewerkers. Acties die het leed in coronatijd wat verzachten.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/hartverwarmende-initiatieven-houden-bewoners-en-medewerkers-op-de-been

8 april - Raamvisite bij opa en oma

Na het beeldbellen is voor families nu ook tijdelijk het fenomeen raamvisite mogelijk gemaakt. “Het principe is heel eenvoudig,” begint ICT-manager Erik Noordman. “Je zet de bewoner en de familie op een geriefelijke stoel aan weerskanten van een raam, voorziet ze van een microfoon en een luidspreker en knoopt deze met wat kabels aan elkaar.” Geen hogere wiskunde dus maar wel uiterst effectief, zo bleek eerder al uit een itempje bij het NOS Journaal.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/op-raamvisite-bij-opa-en-oma

3 april - Bewoner Talma Hof positief getest op coronavirus

Een bewoner van verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord is positief getest op het coronavirus. De bewoner wordt volgens protocol geïsoleerd van de andere bewoners verzorgd en verpleegd onder leiding van de behandelend arts.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/bewoner-talma-hof-positief-getest-op-coronavirus

3 april - Consultatiebureaus Noordoostpolder en Urk gaan door met vaccinaties

De consultatiebureaus van Zorggroep Oude en Nieuwe Land aan de Kometenlaan in Emmeloord en Het Dok op Urk gaan door met vaccinaties voor kinderen van 0-4 jaar en met de 22 wekenprik voor zwangere vrouwen.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/consultatiebureaus-noordoostpolder-en-urk-gaan-door-met-vaccinaties

31 maart - Hectische tijden voor Dokter Jansencentrum

De opvang van corona-patiënten in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord is in volle gang. Ër is plaats voor acht herstellende patiënten. "Maar we kunnen flink opschalen als dat nodig is," aldus ZONL-bestuurder Albert Hilvers bij Omroep Flevoland:

Kijk hier: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/179800/hectische-tijden-voor-dokter-jansencentrum

28 maart - Coronateams Zorggroep Oude en Nieuwe Land actief

Om te zorgen dat het risico op verspreiding zo klein mogelijk blijft, heeft Zorggroep Oude en Nieuwe Land momenteel twee speciale coronateams operationeel. Eén team bestrijkt Steenwijkerland en één team Noordoostpolder/Urk. De teams bestaan uit een handvol speciaal geïnstrueerde verzorgenden en verpleegkundigen die nu zorg bieden bij cliënten waar corona is vastgesteld of waarbij een verdenking van corona geldt.  

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/coronateams-zorggroep-oude-en-nieuwe-land-actief

25 maart - Opvang coronapatiënten in Dokter Jansencentrum

In Emmeloord zijn voorbereidingen getroffen voor een tijdelijke zorglocatie voor coronapatiënten. De Veiligheidsregio Flevoland laat weten dat het Dokter Jansencentrum daarvoor gebruikt gaat worden. Hier kunnen coronapatiënten terecht die geen medische ziekenhuiszorg nodig hebben, maar wel verpleeghuiszorg. De eerste patiënten worden donderdag al verwacht.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/admin/content/edit/news/7f5cbdc3-0a2d-4bea-b4ec-e71f6febaa26

19 maart 2020 - ZONL sluit deuren woonzorglocaties voor bezoek

Per direct sluit Zorggroep Oude en Nieuwe Land de deuren van haar woonzorglocaties in Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk voor bezoek. De sluiting geldt tevens voor bezoekers van Revalidatie De Schakel in Emmeloord. De sluiting duurt in ieder geval tot 6 april.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/zorggroep-oude-en-nieuwe-land-sluit-deuren-woonzorglocaties-voor-bezoek

19 maart 2020 - Tijdelijke sluiting uitleenpunten ZONL

Om verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk te voorkomen, heeft het Hulpmiddelencentrum besloten om tijdelijk alle externe locaties voor uitleen te sluiten. Dit betekent dat de uitleenpunten van ZONL in Steenwijk (Mr. Zigher ter Stegestraat 9), Emmeloord (Kometenlaan 1) en op Urk (Het Dok, Vlechttuinen 1G) tijdelijk moeten sluiten.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/tijdelijke-sluiting-uitleenpunten-zonl

14 maart 2020 - Oude en Nieuwe Land bereidt zich voor op komst Corona

“Duizenden mensen doen 24/7 een beroep op de professionals van ZONL”
Zorggroep Oude en Nieuwe Land heeft de afgelopen weken allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen voor als het coronavirus cliënten, zorgprofessionals of vrijwilligers gaat raken. Als grootste aanbieder van zorg in de regio en werkgever van ruim 1800 zorgprofessionals en nog eens 800 vrijwilligers die verbonden zijn, is dit een hele opgave. ZONL heeft zich goed voorbereid op een uitbraak van het nieuwe virus. “Het gaat over de bescherming van kwetsbare groepen mensen. En juist die mensen hebben wij in huis of daar komen wij thuis.”, zegt bestuurder Albert Hilvers.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/oude-en-nieuwe-land-bereidt-zich-voor-op-komst-corona

6 maart 2020 - Informatie over het coronavirus

Het coronavirus: hoe gaat Zorggroep Oude en Nieuwe Land hier mee om?
Het virus COVID-19 heeft Nederland bereikt. In Flevoland zijn de eerste gevallen van het virus inmiddels vastgesteld. Ouderen, dus ook cliënten van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, behoren tot een kwetsbare doelgroep. Het is mogelijk dat ook Zorggroep Oude en Nieuwe Land met het virus te maken krijgt. Deze pagina bevat informatie over de voorbereidingen die wij treffen in verband met het coronavirus.

Lees verder: https://zorggroep-onl.nl/informatie-over-het-coronavirus

Bellen Werken bij