Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Diëtisten hebben oog voor individuele cliënt

Het Advies- en Behandelcentrum (ABC) van Zorggroep Oude en Nieuwe Land heeft veel expertise op het gebied van ouderenzorg. Ouderen die hulp en/of begeleiding nodig hebben op het gebied van eten en drinken kunnen terecht bij een team van gedreven diëtisten.

“Oudere mensen krijgen helaas vaak te maken met gezondheidsklachten. Wij kijken samen met de cliënt hoe voeding kan bijdragen aan zijn of haar gezondheid”, vertelt diëtist Sabine Verdoorn. Sabine werkt samen met collega’s Anita Gerbrandy en Lida Metsemakers-Brameijer vanuit verschillende locaties in het gebied Urk, Noordoostpolder en Steenwijkerland. Ze komen bij mensen thuis, maar bezoeken ook cliënten in de verpleeg-en verzorgingshuizen en revalidatiecentrum De Schakel.

Ondervoeding

De diëtisten richten zich onder andere op mensen die te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. “Ondervoeding is een serieus en veelvoorkomend probleem bij ouderen.Uit landelijke cijfers blijkt dat in het ziekenhuis 15 tot 25 procent, in het verpleeghuis 10 tot 15 procent en in de thuiszorg 15 tot 30 procent van de patiënten ondervoed is”, zegt ze.“Hoe dit komt? Vaak is eenzaamheid een probleem. Ouderen die alleen wonen vinden het soms lastig om voor zichzelf te blijven koken. Ook kunnen ze last hebben van hun gebit, er kan sprake zijn van slikproblemen, bijwerking van medicatie en verminderde mobiliteit (bijvoorbeeld dat het lastig is om de boodschappen te doen). Een andere reden kan zijn dat iemand regelmatig ziek is en dan in plaats van een volwaardige maaltijd kiest voor een beschuitje. Ook kan dementie een oorzaak zijn. Mensen met geheugenproblemen vergeten nogal eens te eten.”

Samen kijken naar mogelijkheden

Ondervoeding kan leiden tot depressiviteit, een lagere weerstand, doorligplekken en een hogere kans om te vallen. “Daarom is het belangrijk om samen te kijken naar de mogelijkheden om meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Na een gesprek, waarin onder andere de eetgewoonte en medicijngebruik aan de orde komt, maken we een berekening, bespreken we het belang van het volgen van een dieet en geven we mensen advies.”

“Met strakke diëten die moeilijk vol te houden zijn, werken we niet. We kiezen voor dagmenu’s en geven tips bij het boodschappen doen. We willen dat onze cliënten beter gaan eten, maar hoe ze dit doen is per persoon verschillend. We besteden aandacht aan het belang van melkproducten (vanwege de eiwitten, calcium en vitamine B). Ook is het belangrijk om voldoende te drinken en niet te kiezen voor grotere porties, maar juist vaker een maaltijd te eten.”

Juiste voeding bij verschillende problemen

Naast ondervoeding begeleiden de diëtisten van Zorggroep Oude en Nieuwe Land onder andere cliënten met COPD, maag-darmproblemen, doorligwonden en Parkinson. “Voeding kan veel doen. Zo verliezen mensen met COPD hun spiermassa. Dat kan je vertragen door veel eiwitten te eten en te drinken. Hier kunnen we hen bij helpen. Mensen met Parkinson hebben regelmatig last van stoelgangproblemen. Dit is niet alleen vervelend, het zorgt er bovendien voor dat medicijnen op een verkeerde plek worden opgenomen. Samen met de cliënt kijken we hoe hij of zij meer vezels kan eten en leggen we uit waarom het belangrijk is om genoeg te drinken.”

Gedreven team

Het team van diëtisten van Zorggroep Oude en Nieuwe Land is gedreven en up to date. “We hebben hart voor onze cliënten en vinden het belangrijk om de kennis over ons leuke vak uit te breiden. We worden er blij van als het lukt om mensen weer lekker te laten eten en dat hun dieet een positieve invloed heeft op hun gezondheidsklachten. We doen het samen met de cliënt. Geen mens is hetzelfde!”, besluit Sabine enthousiast.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij