Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Proef heupriem met airbags 'valt' goed bij bewoners met dementie

Jaarlijks breken meer dan 16.000 ouderen een heup. Eén op de vier ouderen overlijdt zelfs binnen een jaar na het oplopen van een heupfractuur. In Nieuw Clarenberg te Vollenhove wordt sinds kort met succes gebruik gemaakt van de Hip’ Guard, een heupgordel met speciaal ontworpen airbags. “Bewoners kunnen nu weer rustig wandelen,” vertelt verpleegkundige Jeannet Elschot. “Ze kunnen hun energie en onrust kwijt op een betere en veiligere manier.”

Mensen met dementie zijn vaak onrustig. Even wandelen of schuifelen door de gangen of tuinen kan dan kalmerend werken. Maar valgevaar ligt ook op de loer. “Eén mevrouw bij ons is vaak onrustig en die wandelt dan graag. Maar je wil niet dat ze valt, zeker niet in jouw dienst,” licht Jeannet toe. “Toen heb ik een Hip’ Guard aangevraagd. We hebben er nu twee in gebruik bij bewoners die nog wel zelfstandig lopen maar een minder stabiele loopfunctie hebben.” Wanneer er een valbeweging wordt waargenomen wordt er een airbag opgeblazen en is de heup volledig beschermd voordat de vallende bewoner de grond raakt. Zo kunnen heupfracturen voorkomen worden. Maar naast het voorkomen van heupfracturen, draagt de Hip’ Guard ook bij aan het vergroten van de mobiliteit en zelfredzaamheid;  het zorgt voor meer zelfvertrouwen, een veilig gevoel en minder valangst.

Heupfractuur
“Vallen gebeurt nog wel eens,” vertelt Jeannet verder. “Zo’n val met heupfractuur heeft grote impact op het leven van ouderen. Vaak gaat de gezondheid dan snel achteruit. We zien een duidelijk verband tussen de val met fracturen en het overlijden.” De Hip’ Guard moet dit dus voorkomen. Het is een soort brede riem van zeven centimeter breed die aan de zijkant is opgevuld met een airbag. Er zit een patroon in die zorgt voor het opblazen. Als iemand valt schiet de airbag en bij de valbeweging razendsnel uit. Jeannet: “Je draagt hem om je taille over een trui of shirt dus je voelt hem nauwelijks. Mensen kunnen er ook gewoon mee slapen. Ik heb hem zelf ook wel eens om gehad. De airbag moet wel dagelijks een uurtje aan de laptop worden opgeladen. Dat doen we tijdens het avondeten als iedereen aan tafel zit.”

Geruststelling
De families hebben uiteraard toestemming gegeven voor het gebruik van de Hip’ Guard. In het kader van de nieuwe Wet Zorg en Dwang is dat ook verplicht. “Er is nu een mevrouw die in juli bij een val haar heup had gebroken. Je wilt niet dat ze haar andere heup ook nog breekt. Daarom zijn we erg blij dat we die geruststelling met deze hypermoderne heupbescherming nu hebben.” Ook Hilda Bosma, projectleider Mensgerichte technologie ziet dat de proef met de riem goed uitpakt. “De Hip’ Guard is voor de 2 bewoners waar hij nu ingezet wordt een passend hulpmiddel gebleken en draagt bij aan de vrijheid van de bewoners en hun kwaliteit van leven. Daarnaast ervaren medewerkers meer rust door de inzet van Hip’ Guard. We zijn nu aan het onderzoeken of de heupriem ook op andere locaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land ingezet kan worden.”

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij