Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Thuisbegeleiding zoekt alternatieven voor het huisbezoek

Hoewel thuisbegeleiders Angela Seepma en Annelies van de Berg regelmatig telefonisch contact hebben met hun cliënten begint het soms wel ‘te piepen en te kraken’. Toen op zondag 15 maart jl. bleek dat ze door de coronamaatregelen niet meer bij cliënten op huisbezoek mochten komen, hebben ze direct de dag daarna de cliënten opgebeld. En diezelfde week iedereen nog een brief gestuurd.

De thuisbegeleiders van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) komen normaal gesproken een paar keer per week bij cliënten thuis en gaan soms mee naar afspraken, zoals naar het ziekenhuis of naar een instantie. Ze maken samen een plan en gaan daarna samen met de cliënten aan het werk. De thuisbegeleiders sluiten aan op wat cliënten zelf kunnen en onderzoeken met cliënten mogelijkheden voor ondersteuning vanuit de eigen omgeving. Er worden allerlei praktische vaardigheden gedeeld en samen geoefend. Dit kan gericht zijn op het aanbrengen van structuur in de dag, het ordenen van het huis en de huishouding en het leggen of herstellen van sociale contacten. Hulp bij opvoeding is ook mogelijk.

Sociale netwerk

Angela werkt zes jaar als thuisbegeleider bij ZONL, Annelies twee jaar. Het team thuisbegeleiding van ZONL komt bij mensen over de vloer in Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk. Tijdens de coronacrisis hebben ze veel contact met het sociale netwerk van cliënten, zoals een kennis die wel eens op bezoek komt. Maar ook met andere zorgverleners waar de cliënt mee te maken heeft. Heel af en toe bezoeken ze wel iemand thuis, omdat het dan echt noodzakelijk is om iemand te ondersteunen. “We houden ons uiteraard aan de hygiënemaatregelen en anderhalve meter afstand tijdens zo’n bezoek”, vertelt Annelies.

Persoonlijke kaart

Het soort contact hangt ook af van de leeftijd en de eventuele beperking van cliënten. “De leeftijden van onze cliënten zijn verschillend, daarnaast hebben sommigen een licht verstandelijke beperking, ADHD, psychische problemen of Niet Aangeboren Hersenletsel”, legt Angela uit. “Met één cliënt kan ik videobellen, omdat hij dat zelf al vaker heeft gedaan. Ik heb ook cliënten die me foto’s en filmpjes toesturen, zoals een foto van een cliënt die aan het grasmaaien is of een filmpje van een moeder die haar dochter leert fietsen”. Annelies kocht onlangs een zakje zonnebloemzaad en deed dat bij een cliënt in de bus die erg van tuinieren houdt en ze stuurden alle clienten een persoonlijke kaart. “’Het zijn eigenlijk maar hele eenvoudige dingen die erg gewaardeerd worden”, vult ze aan.

Zorgelijk

Toch begint de hele situatie nu wel zorgelijk te worden, geven de thuisbegeleiders aan. De cliënten missen de dagstructuur, ze kunnen niet naar de dagbesteding, niet sporten en krijgen geen of nauwelijks bezoek. “Ze hopen dat we gauw weer langs mogen komen en leven net als ons steeds weer toe naar de volgende persconferentie, waar we hopelijk te horen krijgen dat we weer op huisbezoek mogen.”

Foto:  Angela (links) en Annelies hopen binnenkort weer op huisbezoek te gaan

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij