Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

ZONL werkt aan toekomstbestendige zorg thuis: “Zie dat zorghart maar eens een andere kant op te laten kloppen”

De vraag naar zorg stijgt sneller dan het aanbod. Het veranderende zorglandschap vraagt een andere aanpak. Om toegankelijke en passende zorg te borgen startte de thuiszorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) in 2023 met een aantal projecten, waaronder het toepassen van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Inmiddels hebben de meeste thuiszorgmedewerkers de training Positieve Gezondheid afgerond. Zo ook Ria Boomsma, verzorgende IG in thuiszorgteam Emmeloord West. Zij vertelt hoe het haar heeft geholpen om anders naar de zorg te kijken, anders te denken en in de praktijk ook werkelijk anders zorg te verlenen.

Positieve Gezondheid is een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf. Ria was in eerste instantie wat terughoudend. “Tijdens de training werd ruimte gegeven aan mensen met een andere kijk of met twijfels over Positieve Gezondheid”, vertelt Ria. “Uiteindelijk ontstond er begrip. Door anders te gaan kijken naar de zorg, wordt een mooie ontwikkeling in gang gezet waarbij het mes aan twee kanten snijdt.”

Doelgericht
Positieve Gezondheid levert zowel de cliënt mooie voordelen op, als de zorgmedewerkers en zorgorganisaties. “Het gaat om het behouden of vergroten van eigen regie van de cliënt, maar met Positieve Gezondheid wordt onder meer ook gewerkt aan de problemen rondom het tekort van zorgmedewerkers dat in de toekomst alleen maar groter wordt”, legt Ria uit. “We kunnen gewoonweg niet op de oude voet blijven doorgaan.”


Ria Boomsma in gesprek over Positieve Gezondheid

Verandering
Ook Ria merkt dat het allemaal niet meevalt. “Zie dat zorghart maar eens een andere kant op te laten kloppen dan het gewend is. Het sluipt er zomaar in… ‘ach, zal ik dat even voor u doen?’. Ik vind het vaak nog lastig, maar op de lange termijn 'verarmen' we de cliënten hiermee. Door dingen van ze over te nemen bestaat de kans dat ze het later, soms fysiek, niet meer zelf kunnen. Daarnaast wekken we de verwachting dat wij het allemaal wel oppakken, terwijl iedereen in het leven ook een eigen verantwoordelijkheid heeft.”

Oude patronen doorbreken
De scholing heeft Ria geholpen om wat objectiever te kijken. “Soms verval ik ook nog wel in oude patronen”, geeft ze toe. “Maar het gaat steeds beter. Het belangrijk is om kleine stapjes te nemen.” Bij diverse cliënten wordt nu zorgtechnologie ingezet en ook ‘wenstijden’ is vaak onderwerp van gesprek. “Om medische redenen moeten we soms op vaste tijden bij cliënten zijn, maar vaak wordt er verwacht dat we aansluiten op gewenste tijdstippen terwijl dat niet noodzakelijk is maar als prettig wordt ervaren. Dat is soms wel even een dingetje. Maar als we de tijd nemen om het uit te leggen dat dit niet altijd lukt, ontstaat vaak wel begrip.”

Bewustwording
In gesprekken met cliënten neemt Ria mee wat ze in de training heeft geleerd. “Zo creëer ik een stukje bewustwording van het feit dat een ziekte of beperking niet alleen de kwaliteit van het leven bepaalt. Ik attendeer cliënten op de dingen die ze nog wel goed kunnen en dat is vaak meer dan ze zelf in de gaten hebben. Door het steeds te benoemen en ze hun eigen rol te laten pakken, raken mensen op een ander spoor, een ‘positief spoor’.” Ria legt uit dat het ervoor kan zorgen dat cliënten minder afhankelijk worden van de zorg en dat hun zelfredzaamheid wordt vergroot. “Dat geeft ook meer gevoel van eigenwaarde, wat superbelangrijk is.”

Afbeelding bij tekst 2

Ria Boomsma, verzorgende IG in thuiszorgteam Emmeloord West, vertelt over de scholing Positieve Gezondheid en de veranderingen die nodig zijn in de zorg. 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij