Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Steunouder Noordoostpolder matcht tiende vrijwilliger en kind

‘Vrijwilligers met ruimte in hun hart hebben om een kindje op te vangen’

Amper een jaar na de start van het Steunouder-project heeft Zorggroep Oude en Nieuwe Land tien kinderen aan een steunouder gematcht. “Ondanks de moeilijke coronaperiode waarin we zijn begonnen is het geweldig dat het ons al tien keer gelukt is om een ouder te helpen doordat iemand anders even voor jouw kind zorgt, dat is zo waardevol”, reageert coördinator Sanne Tesselaar verheugd.

Steunouder Noordoostpolder is een preventieve vorm van ondersteuning en loopt al in 24 gemeenten, waaronder Kampen, Zwolle, Hasselt en Hattem.. Sanne is coördinator van Steunouder Noordoostpolder en werft steunouders en matcht ze aan de kinderen van de vraagouders. “Een steunouder geeft minimaal één dagdeel per week aandacht aan een kind van ouders die momenteel in een kwetsbare situatie zitten. Ze ervaren moeilijkheden bij de opvoeding en hebben een steuntje in de rug nodig om volledig in hun kracht te komen staan. De achtergrond van vraagouders is uiteenlopend. Tijdelijk minder draagkracht, sociaal isolement, psychische problemen, een kind met gedragsproblemen of een gebrek aan een sociaal netwerk. Dan is het fijn als iemand anders je even ontlast en er kan zijn voor jouw kind.” 

Match
De ouders die zich melden bij Steunouder Noordoostpolder zijn overigens divers. Ze komen via de GGD, de consultatiebureaus, ambulante hulpverlening of via klantmanagers Jeugd van de gemeente bij Sanne terecht of melden zich rechtstreeks via steunoudernop@zorggroep-onl.nl . “Dat is mooi want je organiseert informele steun en die is voor iedereen,” benadrukt Sanne. En dan komt ook al snel de steunouder om de hoek kijken. Soms letterlijk. “Steunouders zijn vrijwilligers die ruimte in hun hart hebben om een kindje van een ander op te vangen,” legt Sanne uit. “Het zijn alleenstaanden, echtparen of zelfs opa’s en oma’s. Laatst heb ik een jonge volwassene gematcht. Zij was net afgestudeerd en op zoek naar een baan. Nu zij tijd had, wilde hij graag van waarde zijn. Nu is zij steunouder.”

Veilig
Veel is er niet nodig om steunouder te worden. Eerst is er een screening om de betrouwbaarheid en betrokkenheid van vrijwilliger helder te krijgen. Ook is er een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig en een korte training. Hier worden vragen behandeld als: wat is steunouderschap, wat doet het met jou en je gezin, hoe geef je zelf je grenzen aan, enzovoort. Als dit traject goed verloopt, volgt direct de matching. Sanne: “De vraagouder kan hierbij aangeven welke aandacht zijn of haar kind nodig heeft. Speelt het graag buiten? Dan wordt gekeken of er een match mogelijk is met iemand in het buitengebied. Is er geen auto? Dan is een steunouder in de buurt handig. Er zijn voor een kind, als het gaat om steunouders is dat simpelweg al genoeg. Een steunouder hoeft niet op stap of dingen te doen. Tijd en aandacht is voldoende. Het gaat erom dat kinderen kunnen ontspannen, zichzelf kunnen zijn. Dat geeft vraagouders de kans op adem te komen’’.

Oproep
De aantallen vraagouders en steunouders lopen overigens niet erg met elkaar in de pas. Nieuwe steunouders zijn dan ook bijzonder welkom. “Hoe meer en diverser ons aanbod van steunouders is, hoe beter,” vertelt  Sanne. “We vragen ons steeds weer af: welk kindje past bij welke steunouder? Nu zijn er al tien gematcht en vijf zijn alweer getraind en kunnen ook gematcht worden. Er zijn nu vooral steunouders die op kinderen van 0 tot 4 jaar willen passen. Maar andere leeftijdsvoorkeuren zijn ook welkom.” Eerst maar genieten van de eerste tien succesvolle 10 matches. Sanne: “We kijken als steunouders in de Noordoostpolder toch wel met enige trots terug op het eerste jaar. Door corona is het lastig om met mensen in contact te komen. Hopelijk lukt het ook dit jaar weer om veel matches te realiseren.”

Meer weten over wat een steunouder voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Sanne Tesselaar via e-mail: steunoudernop@zorggroep-onl.nl of  bel 06 22632698. Kijk ook even op www.zorggroep-onl.nl/steunouder

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij