Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘Wanneer zou u weer willen komen op het consultatiebureau?’

Team Jeugdgezondheidszorg is bezig met flexibiliseren! Wat betekent dit dan in de praktijk?

In de afgelopen twee jaar hebben de jeugdverpleegkundigen een aanvullende opleiding gekregen om een deel van de taken zoals screenen op hart-/heup-/oogafwijkingen over te nemen van de jeugdartsen. ‘’Nu gaan we nog een stap verder: we gaan de behoeften van de ouders en hun kinderen centraal stellen. In overleg met de ouders gaan we iedere keer dat zij op het consultatiebureau zijn met hen in overleg wanneer het passend is om terug te komen’’, vertelt jeugdverpleegkundige Gerlien Telkamp.

‘’Hierbij houden we (natuurlijk) rekening met de eisen van het rijksvaccinatieprogramma, maar daarbuiten kunnen wij ouders veel bieden: Wanneer ouders sterk in hun schoenen staan en er geen zorgen zijn, kunnen ze rustig een flinke tijd wegblijven. Hierbij blijven wij tussendoor altijd bereikbaar voor vragen en problemen. Dit betekent ook dat wij ruimte overhouden om (veel) vaker even contact te hebben met mensen die het wat moeilijker hebben en een beetje extra ondersteuning kunnen gebruiken. Wij hopen hierdoor onze taak van preventieve gezondheidszorg nog beter te kunnen uitdragen’’, vult Jantsje Sietsma, verpleegkundig specialist, haar collega aan.

Gerlien: ‘’Een tweede grote verandering is dat wij gaan werken met de methode GIZ (gezamenlijk inschatten zorgbehoefte). Zoals de naam al zegt: hierbij gaan wij in samenspraak met de ouders kijken naar waar een eventueel behoefte ondersteuning nodig is. Zodat wij optimaal kunnen aansluiten om ouders van informatie te voorzien en op de behoeften van ouders kunnen inspelen.’’ ‘’Er ligt nu bij elke afspraak een “praatplaat” op tafel om de ouder te helpen te bedenken welke dingen goed gaan, en welke dingen wat informatie of ondersteuning nodig hebben. Hier zal vervolgens het consult op afgestemd worden. Ook hiermee hopen wij nog beter aan te sluiten bij de ouders en hen de regie in handen te geven om hun kinderen zo optimaal mogelijk op te laten groeien’’, legt Jantsje uit.

Foto: Jantsje Sietsma met de praatplaat in gesprek met een ouder over welke dingen goed gaan, en welke dingen wat informatie of ondersteuning nodig hebben.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij