Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Allart van ’t Oever is vrijwilliger in De Meenthehof ‘Leuk dat de bewoners mij herkennen’

De bewoners van kleinschalig wonen De Meenthehof in Steenwijk herkennen hem gelijk zodra hij binnenstapt. “Hé Allart, wat leuk dat je er weer bent”, zeggen ze dan. Dat doet vrijwilliger Allart van ’t Oever (40) goed. “Ik vind ik heel fijn om te doen. Ik krijg er veel voldoening van”, klinkt het enthousiast.

“Je telt hier als vrijwilliger mee. Ik voel me echt onderdeel van het team. Niet alleen collega’s waarderen het dat ik er ben, ook de bewoners. Ik ben hier twee dagen per week en dan help ik met activiteiten tijdens de dagbesteding, met schilderen bijvoorbeeld. Of ik ga naast een bewoner zitten als die op die hometrainer zit. Op de tv zien ze dan de route die ze fietsen en dat biedt veel herkenning, omdat ze virtueel door deze omgeving fietsen. Ik kijk of ze het goed volhouden en ondertussen maak ik gezellig een praatje. De bewoner heeft het gevoel lekker aan het fietsen te zijn.”

Warme plek
Tot een jaar of vijf geleden was Allart zelfstandig zadelmaker, maar een ijzerstapelingsziekte zorgde ervoor dat hij het roer moest omgooien. “Ik kreeg ook artrose in mijn gewrichten en dat maakt een fysiek zwaar beroep als zadelmaker voor paarden wel lastig.” Een moeilijke periode volgde: hij moest leren omgaan met zijn ziekte en moest een andere daginvulling vinden. “Ik rolde bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land in het vrijwilligerswerk toen ik mijn zieke opa opzocht in een verpleeghuis. Het voelde als een warme plek. Het sprak me gelijk aan. Mooi om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen.”

Verrijking
Het vrijwilligerswerk voelt als een verrijking voor zijn leven. Het geeft structuur en invulling aan zijn dag. “Ik vind fijn om maatschappelijk goed bezig te zijn. Het idee dat een ander dat ook voor mijn zou doen als ik oud ben en problemen heb met mijn geheugen, vind ik prettig. Wie goed doet, goed ontmoet. Dat zeg ik altijd maar.” Allart kan het iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. “Het valt me op dat er niet zoveel vrijwilligers van mijn leeftijd zijn. Ik zou zeggen: wacht niet totdat je meer tijd hebt, doe het nú! Het is gewoon erg leuk om te doen.”

Word jij ook vrijwilliger bij ZONL?
Kijk op onze website of stuur een mail naar vrijwilligerswerk@zorggroep-onl.nl

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij