Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Anja is vrijwilliger bij Talma Hof: “Puur de mogelijkheid dat ze eropuit kunnen, daar genieten de cliënten van”

Dinsdag is haar vaste dag. In de bewonersbus van Zorggroep Oude en Nieuwe Land rijdt ze in de ochtend cliënten naar hun dagbesteding, in de middag brengt ze mensen naar uitjes of afspraken. Anja Oomen, getrouwd met Chris, moeder van 3 en trotse oma van 3, houdt niet van stilzitten: “Ik moet er niet aan denken om de hele week thuis te zijn en vind het belangrijk om iets voor andere mensen te doen”.

“Dat je dat durft!”, krijgt ze wel eens te horen. Sommige mensen vinden het spannend om rond te rijden in de bewonersbus. “Ik snap dat wel," zegt ze, “maar je wordt heel goed begeleid en rijdt de eerste paar keer mee met andere chauffeurs”. Zelf heeft Anja na haar jeugd in Lemmer onder andere gewerkt als woonbegeleider. Zo ook 20 jaar in het Logeerhuis van Triade in Emmeloord, waar ze regelmatig mensen vervoerde. “Dus toen mijn man Chris een jaar geleden gevraagd werd of chauffeur voor het cliëntenvervoer voor ZONL iets voor hem was, dacht hij ook meteen aan mij!” Zo rolde ze erin. “Rijden vind ik heel erg leuk! Al weet ik ook niet in elk scenario wat ik precies moet doen hoor”, zegt ze vrolijk, “Zoals die keer dat het gevroren had en ik niet wist hoe ik de ventilator moest bedienen om de ramen weer condensvrij te krijgen. Ik kan dan gelukkig een hulplijn inzetten en mijn man bellen.”

Bijzondere contacten
De ene dag haalt ze iemand uit het ziekenhuis in Leeuwarden om weer terug te brengen naar verpleegjuis Talma Hof, een andere keer brengt ze een groep mensen naar de Orchideeënhoeve. “Het is heel divers en iedereen heeft een verhaal. Die contacten, daar doe ik het voor”, zegt ze, “Al zijn er soms ook best wel verdrietige dingen. Bijvoorbeeld de mevrouw die ik een paar weken heen en weer reed naar het ziekenhuis om haar dochter te bezoeken. Zonder het cliëntenvervoer van Zorggroep Oude en Nieuwe Land had deze mevrouw haar dochter niet kunnen zien. De dochter overleed uiteindelijk. Dan stapt iemand huilend de bus in. Ik vind het dan vanzelfsprekend om even naast haar te gaan zitten en de tijd voor iemand te nemen."

Tulpen uit Amsterdam
Dat het werk belangrijk is, staat voor Anja buiten kijf. “Heel belangrijk, want zo komen de mensen nog eens ergens! Ze kunnen bezoekjes plannen, naar familie gaan. Sommige mensen moeten naar het ziekenhuis maar hebben geen familie. Dan gaan wij mee. Puur de mogelijkheid dat je eruit kan, doet goed en in veel gevallen genieten cliënten daar echt van. Afgelopen jaar zongen cliënten al op de heenweg naar de tulpenroute uit volle borst ‘Tulpen uit Amsterdam’.

“Je energie inzetten voor andere mensen maakt je gelukkig”, zegt de Emmeloordse kordaat. Wat ze wenst voor de mensen die ze rondrijdt? “Dat ze zich happy voelen, in wat voor situatie ze ook zijn. Ze worden steeds meer dement of hulpbehoevend. Kleine lichtpuntjes, een vriendelijk woord en onvoorwaardelijke hulp zijn ontzettend belangrijk.”

Wil je meer weten over het vrijwiligerswerk bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land? Ga dan naar onze website www.zorggroep-onl.nl/vrijwilligerswerk of stuur een mail naar vrijwillgerswerk@zorggroep-onl.nl

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij