Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Annie en Janny kwart eeuw als vrijwilliger aan de slag in De Schakel

Vanaf hun zesde jaar zijn ze vriendinnen en deze zomer zijn Annie en Janny (beiden 78 jaar) bovendien vijfentwintig jaar als vrijwilliger in touw voor Revalidatie De Schakel in Emmeloord. “Zolang we geen ontslag krijgen blijven we komen”, grappen de twee Urker vrouwen. “Het is fijn dat je iets voor een ander betekent en ook mooi dat we dat samen kunnen doen.” 

Iedere donderdagmiddag zijn ze om twee uur present. Ze maken fruitsmoothies voor de 22 revalidanten, die deze middag in De Schakel zijn, en die vinden gretig aftrek. Per middag gaat er een paar kilo fruit doorheen. “We maken het klaar en brengen het rond. Als er iemand geen kiwi mag, of niet tegen banaan kan of zo, dan houden we daar voor die persoon rekening mee.” 

Janny ter Beek werd een kwart eeuw geleden door haar dochter gewezen op de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen voor Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “Ik had in de kraamzorg gewerkt en zij zei dat het echt iets voor me was. Toen heb ik Annie gevraagd om mee te gaan en die zei nee”, weet ze nog. “Ik heb altijd bij de bank gewerkt, ik dacht, die zorg, dat is niets voor mij en dat heb ik haar gezegd”, vertelt haar vriendin Annie Kapitein. “Nou, ze heeft ons mooi allebei opgegeven.” 

Voldoening
De reden is simpel. Met een druk gezin en andere werkzaamheden hadden de twee in die periode niet zoveel contact. “We zijn allebei niet van het bij elkaar op de koffie gaan. Door dit werk spreken we elkaar in ieder geval een keer per week”, verklaart Janny de actie. “Ik heb nog gezegd, als je het drie maanden doet en het bevalt je niet, dan stop je er maar mee. Je ziet het, ze is er nog steeds iedere week.” “Ja, het geeft voldoening. Het is voor jezelf leuk, maar voor de ander ook. En je krijgt hier veel waardering.” 

In de begintijd deden de twee nog veel meer. “Helpen bij het eten, bij het naar het toilet gaan en zo. Na corona is dat anders geworden. Het is nu meer gescheiden wat bij de professional hoort en wat je als vrijwilliger mag doen”, vertelt Janny. Dus storten ze zich wekelijks op het fruit. Annie: “Het contact met de bewoners hier is leuk. Je denkt dan, het is alleen een smoothie brengen, maar geregeld kom je met mensen in gesprek.” “Dit werk heeft echt diepgang”, vult haar vriendin aan. 

Heftig 
Ook daarom vinden ze het fijn dat ze het samen kunnen doen. “Als je iets heftigs hebt meegemaakt dan kunnen we dat samen bespreken. En dan komt ook niemand anders het te weten.” 

Het fruit is geschild, de staafmixer heeft z’n werk gedaan, de kar is volgeladen en het duo gaat uitdelen. “We werken al vanaf de opening in De Schakel en dat hopen we voorlopig te blijven doen.” 

Annie en Janny: “Zolang we geen ontslag krijgen blijven we komen” 

Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land? Kijk dan op onze website: www.zorggroep-onl.nl/vrijwilligerswerk

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij