Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Denkt u wel eens na over uw levenseinde?

Misschien een rare vraag, maar wel een hele belangrijke vraag! Veel mensen hopen dat hun levenseinde plotseling is en bij voorkeur zonder te hoeven lijden; wegzakken terwijl ze slapen zonder dat iemand het door heeft gehad. Maar is dat realistisch? En wat als u dat niet gegeven is, heeft u dan een idee hoe u het wel zou willen?
 

Uw levenseinde

Vandaag, op de internationale Dag van de Palliatieve Zorg, nodigen wij u uit om even stil te staan bij uw ideeën over het levenseinde. Zijn er dingen die u absoluut niet wil? Zijn er zaken die voor u juist heel belangrijk zijn? En weten uw naasten en uw (huis)arts dat ook? Er wordt vaak niet, of te laat, nagedacht over de wensen voor het levenseinde. Een gemiste kans, want er valt veel te winnen door tijdig het gesprek hierover aan te gaan.  
 

Moeilijk gesprek

Soms is het moeilijk om het gesprek met uw naaste aan te gaan over uw levenseinde, omdat u diegene geen verdriet wilt doen. Of u ziet uw naaste achteruit gaan en wil hem of haar niet bang maken met vragen over het levenseinde. Velen vinden het lastig en weten niet hoe ze het gesprek kunnen starten en wanneer het moment geschikt is.
 

Hulp

Zorggroep Oude en Nieuwe Land heeft verpleegkundigen in dienst die gespecialiseerd zijn in de palliatieve zorg. Zij kunnen u, wanneer u of uw naaste in de laatste levensfase zit, helpen met het bespreekbaar maken van wensen en grenzen. Zo weten uw verpleegkundigen, arts en uw naasten wat uw wensen zijn en krijgt u de zorg die bij u past!

 

Zit u of uw naaste in de laatste levensfase en heeft u hulp nodig of heeft u vragen over palliatieve zorg? Neem dan gerust contact met ons op via: palliatievezorg@zorggroep-onl.nl.

Bekijk deze korte ‘wachtkamervideo’ eens, van de Patiëntenfederatie Nederland: https://youtu.be/3rIzh1oljEg.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij