Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Marry Gorte, vrijwilliger in woonzorgcentrum Zonnewiede: ‘De bewoners staan al op de uitkijk’

Klaarstaan voor een ander. Dat doe je gewoon. Dat is Marry Gorte (77) uit Giethoorn met de paplepel ingegoten. Ze is mantelzorger voor een mevrouw van 91 jaar, én ze is iedere maandagmiddag te vinden in woonzorgcentrum Zonnewiede in haar woonplaats. “Je doet het gewoon, hè?”

“Ik voel me helemaal geen 77 jaar”, zegt Marry. “Gelukkig kan ik dit nog allemaal doen en kan ik iedere week nog naar Meppel rijden om een mevrouw van 91 jaar te helpen”, vertelt ze enthousiast. Ook de bewoners van Zonnewiede kunnen rekenen op haar betrokkenheid. Elke eerste maandag van de maand helpt ze bij de ‘’Gouden koffie”, een activiteit voor bewoners en omwonenden. “Ik ben zo blij dat het weer kan. De mensen vinden het echt leuk.”

Leuke activiteiten
Er wordt dan gezellig koffiegedronken met elkaar en er is een leuke activiteit. “Er waren laatst twee dames die liedjes van vroeger zongen. We hebben ook wel eens gymnastiek op je stoel gedaan, met muziek erbij, en er is ook weleens iemand aanwezig om je rollator na te kijken”, legt Marry uit.

Vers fruit snijden
De andere maandagmiddagen helpt ze bij de reguliere activiteiten. “Dan snijd ik vers fruit in kleine stukjes, dat verdeel ik in bakjes en breng ik naar de bewoners. Dat vinden ze erg lekker. Daarna gaan ze gymmen en ik blijf bij de mensen die niet meedoen, omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn of geen zin hebben. Dat kan natuurlijk ook hè?”

Even een praatje
Marry zoekt de mensen dan op in hun kamer, en dat wordt enorm gewaardeerd. “Ja, dat vinden ze zo fijn. Ze zitten op de uitkijk! Veel bewoners komen uit Giethoorn en kennen mij. Een mevrouw heeft nog bij een oom van mij gewerkt, en kent mij nog als klein meisje. Daar vertelt ze dan altijd over.”

Vrijwilliger zijn is geweldig
Marry vindt het dankbaar werk en is blij dat ze als vrijwilliger aan de slag ging. “Ik meldde me als vrijwilliger aan voor de cliëntenraad toen ik mantelzorger was voor een alleenstaande meneer. Zo hoorde ik dat er bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land veel behoefte is aan vrijwilligers. Dus besloot ik zelf aan de slag te gaan. Ik kan het iedereen aanraden. Het is geweldig om vrijwilliger te zijn!”

Word jij ook vrijwilliger bij ZONL?
Kijk op onze website of stuur een mail naar vrijwilligerswerk@zorggroep-onl.nl

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij