Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Peter van der Plas schenkt koffie en thee in De Schakel: ‘Vrijwilliger zijn is gewoon hartstikke leuk’

Peter van der Plas (60) is iedere woensdag en donderdag een vertrouwd gezicht voor de cliënten van Revalidatie De Schakel in Emmeloord. Hij zet koffie en thee, helpt de keukenbrigade met opruimen en allerlei andere klusjes. “Ik vind het hartstikke leuk om vrijwilliger te zijn!’’

Iedere woensdag en donderdag stapt Peter om 9.00 uur binnen. De cliënten zijn dan al aan het ontbijten en Peter neemt graag de tijd om even gezellig een praatje met ze te maken. Ondertussen loopt de koffie alvast door. “Het is eigenlijk een heel gezellig moment. Ik merk ook dat de mensen het fijn vinden om mij te zien’’, vertelt Peter enthousiast.

Helpende hand zijn
De Schakel biedt kortdurende zorg en behandeling na een operatie, val, beroerte of bijvoorbeeld longziekte (COPD). “Je bent als vrijwilliger een soort helpende hand. Ik heb zelf een CVA (herseninfarct) gehad en daar ben ik best goed uitgekomen, maar dat zie ik ook anders. Ik kan me goed in de situatie van de cliënten verplaatsen.”

Houvast en structuur
Peter werd na zijn herseninfarct begeleid door InteraktContour, dat biedt gespecialiseerde zorg aan volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. “Ik heb daar altijd goede gesprekken met iemand bij wie ik me heel prettig voel. Ze luistert echt naar me en ik kan dingen waar ik mee zit of tegenaan loop, met haar delen.” Peter kwam na zijn herseninfarct met InteraktContour in contact. ‘Via hen rolde ik in het vrijwilligerswerk bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, toen ik mijn werk niet meer kon uitvoeren. Het bood mij houvast en structuur in een moeilijke tijd. Hierdoor kon ik wat er was gebeurd een plekje geven.”

Met plezier
Hij gaat iedere keer met veel plezier naar De Schakel. “Ik kan het ontzettend goed vinden met het personeel dat het echt heel druk heeft. Als ik ze dan in de keukenkastjes zie schoon maken schroom ik niet om ook even mijn handen uit de mouwen te steken. Ook al wordt dat helemaal niet van mij gevraagd. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen doen. De cliënten rekenen op mij. Vrijwilligerswerk is dankbaar werk.”

Word jij ook vrijwilliger bij ZONL?
Kijk op onze website of stuur een mail naar vrijwilligerswerk@zorggroep-onl.nl

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij