Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Revalideren is hard werken

“Het is fijn dat ik in De Schakel kan revalideren. Mijn vriendin woont in Lemmer en kan me dankzij de korte afstand makkelijk bezoeken”, vertelt Nel van der Steege (81). Ze revalideert er na twee heupoperaties. “Ik kan je vertellen… revalideren is hard werken.”

“De Schakel is een tussenstation. Mijn doel? Sterk en met zelfvertrouwen naar huis”, zegt ze. Nel zit in een versierde rolstoel. Ze is vandaag 81 geworden en verwacht vanmiddag bezoek. Ze vertelt dat ze in het ziekenhuis belandde na een val. Nel kreeg een nieuwe heup, waarna ze werd overgebracht naar Revalidatie De Schakel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Emmeloord.

Pech

“Geloof het of niet, maar hier viel ik opnieuw. Stomme pech. Ik brak hierbij mijn andere heup en werd diezelfde avond nog geopereerd. Ik was weer terug bij af.” Ondanks deze tegenvaller zit Nel niet bij de pakken neer. Integendeel. Ze neemt de oefeningen van haar fysiotherapeut heel serieus. “Dagelijks oefenen we met lopen. Geheel pijnloos is het niet, maar ik wil geen piepert zijn. Het is een kwestie van doen en ik wil mijn vertrouwen weer terugkrijgen. Ik loop steeds langere stukken, ik probeer de tips direct toe te passen. Iedere dag gaat het iets beter.”

Dagelijkse dingen

In De Schakel is alles erop gericht om weer naar huis te gaan. “Dit betekent dat we bij het ontbijt zelf onze boterhammen pakken en smeren. Ik merk dat ik mijn grenzen verleg. Het gaat allemaal wat langzaam, maar het is wèl de enige manier om de dagelijkse dingen weer onder de knie te krijgen. Thuis waait het ontbijt ook niet op m’n bord”, lacht ze.

“De medewerkers van De Schakel zijn heel begripvol. Ze nemen me serieus en luisteren naar me. Na een dag ben ik moe. Ik mag dan ook graag op bed lezen. Dit is prima, iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten. Je kunt gezellig met anderen praten, maar je krijgt ook de ruimte om je even op je eigen kamer terug te trekken.”

Naar huis

“Het is fijn om te merken dat het steeds beter gaat. Ik doe het allemaal met een doel. Ik kijk er weer naar uit om spontaan uit eten te kunnen, een rondje te kunnen autorijden en een wandeling te maken. Ik ben tevreden over de zorg en begeleiding, maar thuis is het beter!” besluit ze.

Heeft u na een operatie, val, beroerte of bijvoorbeeld longziekte (COPD), moeite met de dagelijkse activiteiten zoals (trap)lopen, wassen en aankleden, uw bed opmaken of het uitoefenen van uw hobby’s? Dan kunnen we vanuit De Schakel samen met u werken aan uw herstel. We bieden kortdurende zorg en behandeling. Afhankelijk van de aard van uw beperkingen, is behandeling mogelijk bij u thuis, kunt u voor behandeling naar De Schakel komen of kunt u tijdelijk dag en nacht in De Schakel verblijven.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij