Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

“Mensen met dementie voelen feilloos aan of je ze behandelt als iemand die nog waarde heeft of als patiënt.”

Rommie de Witte is vrijwilliger bij Nieuw Clarenberg

Al jaren is ze werkzaam als verzorgende en voorlopig moet Rommie de Witte er ook nog niet aan denken om te stoppen. Ondanks dat ze nog heel enthousiast is over haar werk bij ZONL, gaat ze binnenkort stoppen met haar werkzame leven. Vanaf mei 2024 gaat ze door als vrijwilliger. “Het contact met de mensen, vooral met deze doelgroep en iets betekenen voor mensen met dementie. Dat wil ik nog blijven doen. Ik ken het werk, ik ken de bewoners. Ik ben nog niet klaar om dit werk los te laten.“

“Eieren bakken! Dat is mijn favoriete moment van de week”, vertelt Rommie met een stralende lach. ”Normaal gesproken krijgen mensen een gekookt ei. Maar op maandag, als ík er ben, zorg ik voor een omelet of gebakken eitje. Lekker met een plakje ham erbij. Mensen zijn daar onwijs blij mee! Éen bewoner eet op zijn kamer, die breng ik dan z’n eitje. Dat gezicht als ik binnen kom, zo prachtig!”

Er is veel te doen op de afdeling Psychogeriatrie (dementie) en Rommie geeft als vrijwilliger de mensen graag nét dat beetje extra aandacht. “Ik begin meestal om negen uur: eten geven, kletsen ener zijn voor de mensen. Mijn taken bestaan verder uit koffie zetten, zwemmen met een bewoner, boodschapjes doen, voorlezen en bijvoorbeeld helpen bij groenactiviteiten.”


Een grote wens van bewoner Alie van Dijk was om weer eens te gaan zwemmen. Vrijwilliger Rommie de Witte gaat met haar mee.

Oog voor de mensen
Rommie weet precies wat ze de mensen geeft en wat het oplevert: “Van de aandacht en de liefde die je geeft, worden ze makkelijker. Ze zijn minder ‘verward’ en voelen feilloos aan of je focus hebt. Heb oog voor de mensen en dan krijg je een glimlach en rust.” Jezelf in de mensen verdiepen kan ook helpen. “Even naast een bewoner zitten en vragen: vertel eens over uw leven. Vaak volgen dan hele verhalen, individuele aandacht is erg belangrijk.”

Op haar 18e
Nieuw Clarenberg, waar Rommie als vrijwilliger werkt, is een woonzorgcentrum in Vollenhove, sinds 1995 gesitueerd op de plek waar vroeger het oude klooster Clarenberg stond. “Zelf ben ik nauw betrokken geweest bij de oprichting van de afdeling ‘Kleinschalig Wonen’ van Nieuw Clarenberg, in 2009. Dat waren leuke tijden, we hebben toen wat moois opgebouwd!”, zegt Rommie de Witte trots over haar rijke carrière. Op haar 18e begon ze al in de kraamzorg, op haar 70ste zorgt ze nog steeds voor anderen. ”Ik kan goed luisteren, en laat mensen in hun waarde. Dat is mijn kracht.”

Ook vrijwilliger worden bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land?
Vind je het leuk om creatief bezig te zijn, houd je van zingen of van sport en spel? Of ben je meer geschikt om in het restaurant of de tuin te werken? Dan zoeken we jou. 

Meld je aan met een mail naar vrijwilligerswerk@zorggroep-onl.nl

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij