BreinPunt Noordoostpolder viert 1-jarig bestaan
Hoera! Het BreinPunt Noordoostpolder viert vandaag haar 1-jarig bestaan. Met wat lekkers bij de koffie werd met alle samenwerkende organisaties stilgestaan bij het afgelopen jaar. Het BreinPunt is dé plek waar je terecht kunt voor informatie over allerlei verschillende soorten aandoeningen van het brein. Afgelopen jaar hebben de vrijwilligers van het BreinPunt al meerdere mensen op weg kunnen helpen met diverse vragen over het brein.
“Het is fijn dat we mensen net dat extra steuntje in de rug kunnen geven of een duwtje in de goede richting omdat ze er niet alleen uitkomen”, vertelt Karina, die vanaf het eerste uur vrijwilligster is bij het BreinPunt.
De vragen zijn heel divers. “Klopt. Afgelopen jaar
hebben we bijvoorbeeld vragen gekregen wat men kan doen om minder overprikkeld te raken of hoe je om kunt gaan met vergeetachtigheid. De vragen raken vooral mensen met hersenletsel of dementie, maar ook
vragen over autisme hebben we langs zien komen.”
Een luisterend oor
Bij het BreinPunt komen ook mensen die even hun verhaal kwijt willen. “Het kan soms zijn dat hun naaste gediagnostiseerd wordt met dementie, depressie, verslaving of burn-out of wordt getroffen door een beroerte. Er komt dan veel op ze af. Ik begrijp heel goed dat mensen dan de behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen. Dat is ontzettend belangrijk. Daar zijn we ook voor, het bieden van een luisterend oor.
Positieve reacties
Alhoewel er nog niet heel veel mensen het BreinPunt hebben gevonden, zijn de mensen die wel langs zijn geweest erg positief. “We hebben veel informatie beschikbaar. Het feit dat er nu een hoekje is waar alle boeken over het brein bij elkaar staan wordt als zeer prettig ervaren. Het zoeken naar informatie over een bepaald onderwerp is een stuk makkelijker geworden.” De boeken die het BreinPunt beschikbaar heeft mag je, wanneer je een lidmaatschap hebt bij de FlevoMeer Bibliotheek, meenemen naar huis.
Volop informatie beschikbaar
Daarnaast heeft het BreinPunt nog meer materiaal beschikbaar. “We hebben ook een rek vol met folders en brochures die je gratis mag meenemen. Ook stellen we diverse hulpmiddelen beschikbaar ter ondersteuning. We hebben hier bijvoorbeeld speciale telefoons, een kalenderklok, tablets, een interactieve kat, maar ook een bord met zuignap of afstandsbediening om uit te proberen. Dit gaat altijd in overleg met MaxVitaal die de hulpmiddelen beschikbaar stellen.”
Voor mensen met dementie en hun naasten is een dementiekoffer samengesteld. In deze koffer zitten boeken, folders en een film. Ook deze kan gratis uitgeleend worden. “We helpen hiermee de mensen een beetje verder op weg, omdat na de diagnose er zoveel op mensen afkomt”.
Waardevolle plek
Karina en de andere vrijwilligers hopen dat in de toekomst steeds meer mensen die informatie zoeken over het brein de weg naar het BreinPunt weten te vinden. “Het is zo'n mooi initiatief waarvan ik denk dat er veel mensen zijn die hier de handvatten kunnen vinden die ze zoeken. Vragen waar je niet snel mee naar een huisarts of specialist gaat omdat je de vraag daarvoor niet belangrijk genoeg vindt, maar waar je eigenlijk wel een antwoord op zoekt. Mensen hierbij kunnen helpen geeft mij een goed gevoel omdat ik uit ervaring weet hoe je kunt lopen zoeken naar oplossingen voor je probleem, zoals het zoeken naar lotgenoten of de juiste sport vinden. Ik vind het ontzettend waardevol dat deze plek er is.”
Kom langs
Het BreinPunt is een laagdrempelige en toegankelijke plek waar iedereen van harte welkom is. BreinPunt Noordoostpolder is iedere woensdag geopend van 10.00 uur tot 11.30 uur. Je vindt het BreinPunt in de Flevomeer Bibliotheek in Emmeloord (Harmen Visserplein 5). Eén keer per maand worden gratis lezingen georganiseerd over diverse onderwerpen.
*BreinPunt Noordoostpolder is een samenwerking van divers organisaties. Meewerkende partners zijn Alzheimer Trefpunt, FlevoMeer bibliotheek, MaxVitaal, Carrefour, InteraktContour en Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Er is een lokaal preventieakkoord met de gemeente Noordoostpolder.