Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Ergotherapeuten helpen mensen hun zelfstandigheid terug te krijgen

Het team ergotherapie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) bestaat uit zeven ervaren, gedreven en goed op elkaar ingespeelde ergotherapeuten. Zij zijn gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een complexe zorgvraag, geven daarnaast tiladviezen aan zorgmedewerkers en leren mensen met chronische pijn en vermoeidheidsklachten hoe ze het beste met hun energie kunnen omgaan.

Jeanine van Arnhem, Laura Hartman, Angela van Keulen, Heleen Norg, Jeannette Verstraete, Edith Ruiten en Sjoukje Blonk vormen samen het team ergotherapie van ZONL. Zij werken vanuit verschillende locaties en werken nauw samen met onder meer de specialist ouderengeneeskunde, de logopedist, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist, verpleegkundigen en de wijkverpleging.

Drie gemeenten
De ergotherapeuten werken verspreid door de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland. Jeanine en Laura werken in revalidatie De Schakel in Emmeloord. Angela bezoekt cliënten in Emmeloord en Vollenhove, Jeannette en Sjoukje in Steenwijkerland en Edith is te vinden in verpleeghuis Talma Hof, op Urk en de dorpen Tollebeek, Espel, Rutten, Creil en Bant. Heleen richt zich tot slot op Emmeloord, Marknesse, Kraggenburg, Luttelgeest, Ens en Nagele.

Praktische oplossingen
De ergotherapeuten zijn goed in het bedenken van praktische oplossingen die ervoor zorgen dat mensen hun zelfstandigheid behouden of weer terugkrijgen. Dat kan iemand zijn die een beroerte heeft gehad en hulp nodig heeft met dagelijkse zaken, zoals aankleden, koken en het weer uitoefenen van hobby’s. “We oefenen, geven tips en ondersteunen bij het aanvragen van hulpmiddelen”, vertelt Jeanine. “Zodat mensen uiteindelijk weer zelfstandig en veilig thuis kunnen wonen."

Veilig gevoel
Angela: “Mensen die erg ziek zijn en weinig tot niks meer kunnen, willen we een zo comfortabel mogelijk en warm gevoel geven.” Dat doen de ergotherapeuten met de zorgmethode PDL (Passiviteiten Dagelijks Leven), waarbij ze focussen op het afnemen van onrust, pijn en angstgevoelens tijdens de verzorging. Binnen het team zijn er diverse specialismen, zoals ziekte van Parkinson en handtherapie. Daarnaast zijn bijna alle ergotherapeuten geschoold volgens het Edomah programma. Hierin staan zowel de behoefte van de oudere met dementie als de mantelzorger centraal.  “Mensen met dementie die nog thuis wonen, kunnen we helpen met het aanpassen van activiteiten zodat er meer structuur en herkenbaarheid ontstaat.”

Pijn- en vermoeidheidsklachten
Mensen die veel pijn hebben door reuma of fibromyalgie, bijvoorbeeld, kunnen ook baat hebben bij ergotherapie. “Als je veel pijnklachten hebt dan heb je minder energie om dingen te doen. Hoe ga je daarmee om? We kijken samen met de cliënt hoe zijn of haar dag eruitziet en hoe de energie beter kan worden verdeeld”, legt Heleen uit.

Ook bij mensen met long-covid staat energiemanagement centraal.  “In de behandeling wordt de methode activiteitenweger gebruikt. Dat is een methode waarbij in kaart wordt gebracht hoeveel energie een activiteit kost en dus hoeveel energie men op een dag kan verbruiken. Vanuit daar wordt gekeken naar een optimale dag- en weekindeling met een juiste balans in belasting en belastbaarheid.”

De methode kan ook voor andere ziektebeelden gebruikt worden, bijvoorbeeld bij MS, NAH en chronische pijn.

Vergoeding en verwijzing
Ergotherapie wordt voor 10 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is hierop van toepassing. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig, maar wel wenselijk.

Meer informatie
Voor meer informatie neem contact op met het team ergotherapie via
telefoonnummer  (0527) 61 03 50 of stuur een e-mail:

Afb: Ergotherapeuten helpen mensen hun zelfstandigheid terug te krijgen 2

De ergotherapeuten van Zorggroep Oude en Nieuwe Land

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij