Logopedie
Een gesprek, telefoneren, een boek lezen, genieten van een maaltijd, het klinkt vanzelfsprekend. Toch kan het zijn dat u lastig op woorden kunt komen of moeite heeft met slikken, merkt dat uw omgeving moeite heeft u te verstaan of vergeet waar het gesprek over gaat. Dit kan komen door een beroerte, een (neurologische) aandoening zoals MS, ziekte van Parkinson of een vorm van dementie.
Wanneer u merkt dat u niet meer kunt communiceren of eten en drinken zoals voorheen, kunt u terecht bij onze logopedisten. De logopedist gaat samen met u werken aan herstel, zodat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren.
Hoe werken wij?
We starten met het bespreken van de problemen waar u tegen aan loopt. Vervolgens krijgt u therapie op maat in uw eigen vertrouwde omgeving, waarbij uw vraag en wensen centraal staan.
Als u moeite heeft met eten en/of drinken, doet de logopedist eerst een slikonderzoek. Bij problemen met taal of spraak (afasie, dysartrie) onderzoeken we eerst de beperkingen en mogelijkheden van de communicatie. Vervolgens krijgt u adviezen en technieken met daarbij zo nodig een hulpmiddel aangereikt. Tijdens de behandeling is er ook aandacht voor uw woon- of werkomgeving, partner, familie, mantelzorger en eventuele thuiszorg.
Verwijzing en vergoeding
U kunt bij ons terecht op verwijzing van uw huisarts of specialist. Voor uw eerste afspraak is het belangrijk dat u de verwijzing van de huisarts of specialist, en uw legitimatiebewijs meeneemt. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor meer informatie kunt u uw polis raadplegen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Afspraak maken?
U kunt direct een afspraak maken met één van onze logopedisten. Hiervoor kunt u op werkdagen tijdens kantooruren contact opnemen met het Advies- en Behandelcentrum. Ook als u in één van de woonzorglocaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land verblijft, kunt u gebruik maken van onze logopedisten. Denkt u dat dit nuttig voor u is? Dan kunt u dit aangeven bij uw EAV-er (Eerst Aanspreekbare Verzorgende).
De logopedisten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici en zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie. Ook zijn zij aangesloten bij diverse netwerken waaronder ParkinsonNet en AfasieNet.