Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Coronateams Zorggroep Oude en Nieuwe Land actief

Om te zorgen dat het risico op verspreiding zo klein mogelijk blijft, heeft Zorggroep Oude en Nieuwe Land momenteel twee speciale coronateams operationeel. Eén team bestrijkt Steenwijkerland en één team Noordoostpolder/Urk. De teams bestaan uit een handvol speciaal geïnstrueerde verzorgenden en verpleegkundigen die nu zorg bieden bij cliënten waar corona is vastgesteld of waarbij een verdenking van corona geldt.  

De coronateams werken volgens het corona isolatieprotocol van de Zorggroep die nauwgezet de richtlijnen van het RIVM, de GGD en de overheid volgt. “Mensen met een coronabesmetting of –verdenking worden via de huisarts en onze gebiedsmanager bij ons gemeld,” vertelt Reina van der Hoek. Zij is lid van het team NOP/Urk en benadrukt dat de privacy van de betrokken mensen met de diagnose of de verdenking bijzonder belangrijk is. “Op Urk gaat het momenteel om drie mensen.” Door de teams klein te houden hoopt de Zorggroep ook het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken.

Plastic box
Zodra een verdenking van corona of een positief geteste bewoner is gemeld, gaat het coronateam aan de slag. “Allereerst leggen we van tevoren nauwkeurig uit wat we gaan doen en hoe we werken,” vertelt Reina. “Bij elke corona(verdachte) cliënt wordt een plastic box neergezet in de hal van de woning. Daar mag dan niemand van het gezin bij komen. In de box zitten alle beschermende middelen die we nodig hebben om de cliënt te verzorgen: mondkapjes, veiligheidsbril, schort met lange mouwen, handschoenen, desinfectiemiddel, alles.” In de hal kleedt de verzorgende of verpleegkundige zich vervolgens om, waarna zij het huis verder betreedt en de zorg kan verlenen. De teams proberen daarbij de beperkt beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten, want tekorten aan materialen liggen ernstig op de loer.

De leden van het coronateam NOP/Urk en de zo belangrijke plastic kratten: Jolanda Verhoef, 
Greetje de Witte en Reina vd Hoek (v.l.n.r.).

Gelukkig weten de teams precies wat ze moeten doen. Reina: “We zijn heel goed geïnstrueerd. En de mensen zij heel blij dat ze toch gewoon de zorg krijgen die ze nodig hebben. We leggen daarbij ook alles goed uit, want het is niet niks wat de mensen allemaal overkomt.” Zodra het weer kan, neemt het eigen team wijkverpleging de zorg weer van het coronateam weer over.  

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij