Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Dagactiviteiten in Zonnewiede: ‘‘Die gezelligheid en lol is erg belangrijk’‘

Joop Nijholt (81) woont sinds tweeëneenhalf jaar in Zonnewiede en is fervent bezoeker van de dagactiviteiten in het verzorgingshuis van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. ‘‘Stipt 10.00 uur, wanneer de koffie klaar staat, loop ik hier de zaal binnen. Waarom alleen op je kamer zitten terwijl je zoveel gezelligheid en mensen om je heen kan hebben?’‘, zegt Joop.

De dagactiviteiten van Zonnewiede zijn voor zowel de bewoners van het verzorgingshuis en aangrenzende aanleunwoningen, als mensen van buitenaf die hiervoor een Wmo indicatie hebben. ‘‘Van maandag tot en met vrijdag hebben wij hier een gezellig en actief programma. Zo beginnen we de dag meestal met koffie, bewegen en een geheugentraining’‘, vertelt Wally van Olst, welzijnsmedewerker en vrijwilligerscoördinator van Zonnewiede.

Lekker fit

Joop: ‘‘De geheugentrainingen zijn niet mijn favoriet. Helemaal die met de dobbelsteen. Ik vergeet altijd wat er op staat.’‘ Wally lacht; ‘‘Maar daarom is het juist zo belangrijk. Die trainingen houden de hersenen lekker fit! Daarnaast is het gewoon gezellig. Zo speelden we van de week het geheugenspel “Ik ga op vakantie en neem mee.” Het werd misschien niet helemaal gespeeld zoals je het hoort te spelen, maar het zorgde wel voor heel veel lol.’‘

Die gezelligheid en lol is erg belangrijk. ‘‘Er heerst veel vereenzaming onder de ouderen Aan ons de taak om dit door middel van spelletjes, goede gesprekken en andere leuke activiteiten tegen te gaan. Dat vind ik het mooiste van mijn werk. Positiviteit brengen in het leven van deze ouderen’‘, vertelt Wally.

Ontlasten

Bij thuiswonende ouderen die zorg nodig hebben, zijn de dagactiviteiten ook een stukje ondersteuning voor de mantelzorger. ‘‘Er rust veel verantwoordelijkheid op de schouders van een mantelzorger. Dankzij deze activiteiten kunnen zij even wat tijd en ruimte voor zichzelf nemen’‘, legt Wally uit.

Ook Joop woonde tot tweeënhalf jaar geleden nog thuis met zijn partner. ‘‘Toen ging ik al dagelijks op mijn scootmobiel naar de dagactiviteiten. Zo kon mijn vrouw ook haar eigen ding doen. Maar op een gegeven moment was het huis niet meer geschikt voor mij. Ik kon de trap niet meer op en het werd voor haar te zwaar om mij door het huis te helpen. Hèt moment voor mij om in Zonnewiede te gaan wonen. Ach ja, ik was er toch al elke dag’‘, lacht hij.

Waardigheid en trots

Joop heeft het prima naar zijn zin in Zonnewiede. ‘‘Ik heb toevallig deze week nog een heuse vergadering gehad over hoe ik het hier vind en wat ik nog meer zou willen.’‘ Wally licht toe: ‘‘We zijn bezig met het project “Waardigheid en trots”. Dit project richt zich op het verbeteren van de zorg in Zonnewiede. Tijdens persoonlijke gesprekken vragen wij de ouderen wat ze missen en wat verbeterd kan worden.’‘

‘‘Een pilsje’‘, fluistert Joop mij toe. ‘‘Dat is wat ik mis. En lekker koken. Ik houd van soep en nasi!’‘ Wally: ‘‘Dankzij dit project leren we nog beter waar de behoeftes van de ouderen liggen. Zo zijn we er dus achter gekomen dat veel van onze ouderen graag weer eens willen koken. Dus dat is wat we binnenkort als dag activiteit gaan doen. We hebben hier een hele mooie keuken die daar perfect geschikt voor is.’‘

Joop staat inmiddels al in keuken. ‘‘Ik ben er klaar voor hoor. Ik kan zo‘n beetje alles maken. Dat wordt smullen’‘, besluit hij.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij