“Er gaat niets boven zelf koken!”
Vers koken, een gastvrije omgeving en weten wat de bewoners graag eten. Dat vormt kortgezegd de kern van ons vernieuwde voedingsbeleid. Coördinator catering Jan Bode en Ada van Diepen van de cliëntenraad van woonzorgcentrum Markehof in Marknesse blikken terug.
In eigen keukens koken
“We hebben er hard voor geknokt, maar het was het waard.” Jan knikt instemmend als hij Ada deze woorden hoort uitspreken. “We hebben er echt samen de schouders onder gezet. Ik had niet durven dromen dat we weer in onze eigen keukens zouden koken.” Dat was in het contract met de vorige cateraar niet mogelijk’’, legt Jan uit. Met het aflopen van deze overeenkomst ontstond een mooie kans om opnieuw naar het voedingsbeleid te kijken.
“We hebben nu een leverancier die de maaltijden hybride aanbiedt, waardoor we verse en kant en klare maaltijden kunnen combineren. Zo laten we bijvoorbeeld in het weekend en op maandag maaltijden bezorgen en koken we de rest van de week zelf. Twee van mijn collega’s zijn kok, en werkten voorheen als cateringmedewerker. Nu zijn ze weer terug in hun oude functie als kok. We hebben ook een kok aangenomen in woonzorgcentrum Hof van Smeden.’ Verder noemt Jan de fijne samenwerking met Philadelphia. “Kok Peter en zijn leerling Rianne werken bij ons in de catering en doen overdag het restaurant in Talma Hof”.
Kok Peter en zijn leerling Rianne
Restaurant zit bomvol
“Steeds meer bewoners eten beneden in het restaurant'', vertelt Jan. Ada vult aan: “Ja, dat zie ik in Markehof ook. Door onder andere de lekkere geur gaan bewoners naar beneden om gezellig bij elkaar te zitten.” Jan: “Datzelfde merk ik in woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove. Bij themadagen zit het restaurant gewoon barstensvol, ook met mensen uit de aanleunwoningen. Hoe mooi is dat?” Op woonzorglocaties zonder restaurant, zoals verpleeghuis Talma Hof, gaat de kok iedere week langs de afdelingen. Gewoon om te kijken of bewoners tevreden zijn.
“Verse maaltijden zijn zó belangrijk”
Er schiet Jan een goed voorbeeld te binnen. Van een bewoner die het meteen rook als Jan had gekookt. “Dat zit zo: als je vers kookt, komen daar natuurlijk geuren bij vrij. Door het gerecht vervolgens terug te koelen om daarna weer op te warmen, gaat een deel van de geur verloren.”
Bewoner staat centraal
De bewoner staat nog meer centraal in de vernieuwde visie op voeding. Jan en Ada werkten hierbij ook samen met de vakgroepen diëtiek en logopedie. Ondervoeding is namelijk een belangrijk aandachtspunt. Jan: “Iemand hoeft niet per se heel mager te zijn om ondervoed te zijn. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn.” Voeding kwam regelmatig als agendapunt terug tijdens de vergaderingen van de cliëntenraad van Markehof. “Uit de tevredenheidsonderzoeken bleek dat bewoners van verschillende locaties de maaltijden anders beleefden, terwijl die op alle locaties hetzelfde was”, legt Ada uit. “Sinds de nieuwe cateraar in september 2022 aan de slag ging, gaat het tijdens de vergaderingen nauwelijks nog over voeding. Mensen zijn écht tevreden.”
Gastvrij zijn
Toch was het voor de bewoners ook wel even omschakelen. “We gebruiken minder zout en dat is even wennen. Je smaakt verandert als je ouder wordt; je hebt ook minder smaakpapillen. Het is belangrijk dat we het eten hoog op smaak brengen, zonder te veel zout te gebruiken. Het voordeel van een eigen keuken is dat je kunt inspelen op de persoonlijke wensen van de bewoners. Er is één dagmenu waar per persoon van kan worden afgeweken.”
Ada: “We hebben ook verschillende trainingen gevolgd en vastgelegd in de nieuwe situatie, waar gastvrijheid er een van is. Ik vind het voor bewoners fijn dat ze hartelijk worden verwelkomd, en dat er extra aandacht en zorg voor ze is. Dat je bijvoorbeeld weet dat een bewoner geen rode bieten lust, maar wel andijvie en dat wordt zeer op prijs gesteld!” Jan: “Dat is zeker belangrijk en we kunnen daar nu ook veel beter op inspelen. We krijgen regelmatig trainingen in HACCP (hygiëne) en IDDSI (gemalen voeding). Samen met mijn collega’s maak ik met plezier een menu en gaan we lekker aan de slag. Er gaat niks boven zelf koken!” Ada at een paar keer mee in Markehof. “De smaak van de gerechten is nu echt anders. Ik proefde meteen het verschil.”
Jan Bode en Ada van Diepen