Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Gerda & ZONL

Gerda, 58 jaar, werkt al sinds 2006 bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De in Emmeloord woonachtige ‘maatschappelijk verzorgende IG’, wilde vroeger stewardess worden, omdat ze graag wat van de wereld wilde zien. “Maar toen ik er achter kwam dat je dan wel vloeiend een aantal talen moest spreken, leek me dit toch niet echt een goed plan”, vertelt Gerda lachend. Ze koos na haar mavo daarom voor de opleiding ziekenverzorgende, die ze niet direct voltooide. Na enkele andere banen, belande ze uiteindelijk toch weer in de zorg: “En daar heb ik nog geen dag spijt van!”

“Ik ben begonnen als thuishulp en daarna ben ik als zorgassistent gaan werken. Toen ze de nieuwe afdeling Groepswonen creëerden, ben ik de opleiding Helpende niveau 2 gaan volgen. Een prachtig vak, maar als verzorgende IG mag je net wat meer. Die uitdaging kon ik aangaan toen ZONL me de opleiding tot ‘maatschappelijk verzorgende IG’ aanbood. Ze zagen misschien dat ik meer in mijn mars had.”

Zelfstandig, maar niet alleen

“De wijkverpleging is écht een leuke ‘tak’ van ZONL”, vertelt Gerda. “Je werkt dan wel heel zelfstandig, maar kan altijd terugvallen op collega’s. Toen ik net begon, vond ik het spannend. Ik had niet het idee dat ik dit kon, omdat je toch veel alleen op pad bent. Maar door het te doen, merkte ik dat je helemaal niet zo alleen bent. Er zijn altijd wel andere collega’s aan het werk. Eén telefoontje en er staat een collega klaar om je te helpen.”

“We hebben een heel fijn team en zijn er echt voor elkaar als het goed gaat, maar ook als het minder goed gaat. Ik werk met alle collega’s fijn samen.”

Ik koos voor de zorg

“Ik koos voor een baan in de zorg, omdat ik graag met mensen werk, sociaal ben en zorgzaam”, vertelt Gerda. “Ik kan mijn ei dus kwijt in dit werk. Het meedenken met de cliënten over hoe ze langer, gezonder thuis kunnen blijven wonen vind ik uitdagend. Ik regel allerlei dingen voor ze, bedenk oplossingen en ontmoet allerlei mensen. Vooral de afwisseling vind ik erg leuk.”

“De meeste mensen kijken ook echt naar je uit en waarderen het als je de tijd neemt om een praatje met ze te maken en naar ze te luisteren. Soms komen we alleen de ogen even druppelen, maar soms komen we voor terminale zorg. Het is echt van alles wat. Dat geldt ook voor de leeftijden, want onze jongste cliënt was 24 jaar terwijl de oudste ruim 100 is!”

Bijzonder vak

“De cliënt die ik nooit zal vergeten was de cliënt die me na mijn zorg aan hem, een borreltje aanbood”, lacht Gerda. “Dan zou ik lekker slapen die avond. Ik vertelde hem dat ik dat natuurlijk niet kon aannemen, omdat ik nog moest werken. Meneer accepteerde het niet, stapte naar de kast en pakte er een fles likeur uit. Die kreeg ik in mijn handen gedrukt ‘voor later’. Aangezien mijn auto ver weg stond, stopte ik de fles onder mijn jas. Zo kwam ik bij de volgende cliënten met deze fles onder mijn jas binnen, die er gelukkig allemaal om konden lachen!”  

“Onder andere dit, maakt dat het werken in de wijkverpleging afwisselend en uitdagend is. Geen dag is hetzelfde. Soms maak je gekke dingen mee, soms is de route heel gewoon. Soms is de zorg ‘eenvoudig’, maar ook dat kan zomaar anders zijn. Als ik één wens heb, dan zou ik willen dat meer mannen kiezen voor dit beroep. Dit is écht niet alleen een vrouwenbaan. Wat meer mannen, kunnen we best gebruiken in dit bijzondere vak.”

 

Meer informatie

Heb je vragen over het werk als maatschappelijk verzorgende IG aan Gerda? Stuur ons jouw vragen dan toe en wij zorgen dat je antwoord krijgt. E-mail ons via: werkenbij@zorggroep-onl.nl o.v.v. ‘Gerda & ZONL’

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook bij ZONL komen werken? Bekijk dan snel ons vacatureoverzicht en ontdek of wij vandaag al jouw droombaan beschikbaar hebben. Staat jouw uitdaging nog niet in ons vacatureoverzicht? Maak dan een jobalert aan. Dan brengen we je vanzelf op de hoogte van nieuwe vacatures bij de Zorggroep.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij