Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Greetje Schinkel werkt en leert bij ZONL: ‘Ik heb me zo welkom gevoeld’

Greetje Schinkel (48) is sinds 1 december 2019 werkzaam als Verzorgende IG bij wijkteam Revelsant in Emmeloord van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Op 1 februari jl. is ze gestart met de BBL-opleiding voor verpleegkundige. Het is niet de eerste keer dat ze in de afgelopen jaren terugkeert bij ZONL, waar ze in 2005 begon in de huishouding.

“Ik kon goed leren, maar heb de HAVO niet afgemaakt” begint Greetje. De middelbare school was niet in de buurt van haar woonplaats Urk en ze volde zich er niet thuis. Dus in plaats van het halen van haar diploma ging ze in een visbedrijf aan de slag. Vijftien jaar geleden maakt ze toch de stap naar de zorg. Omdat ze geen papieren heeft start ze als flexwerker in de huishouding bij ZONL. Ze groeit door als voedingsassistent en werkt een tijdje in Talma Hof, ’t Kompas en De Schakel.

Opleiding verzorgende IG
Omdat Greetje meer wilde, startte ze met de ADL-opleiding op Landstede in Zwolle en ging aan de slag bij Stichting Focus in Emmeloord. Het was zorg op afroep waarbij de bewoners van de zorgappartementen van deze stichting aangaven wat ze wilden. Bij deze mensen kwamen ook medewerkers van de thuiszorg over de vloer. “Ik zag de verpleegkundige handelingen en wist, dat wil ik ook kunnen”, legt Greetje uit. Nadat ze haar diploma als ADL-assistent had gehaald ging ze eind 2011 de BBL-opleiding voor verzorgende IG volgen bij Coloriet. Ze liep stage op twee locaties in Lelystad en keerde in 2012 terug bij ZONL om in Talma Hof te gaan werken en haar opleiding af te ronden.

Reorganisatie
Helaas moest ze door de reorganisatie in 2014 weer een andere baan zoeken omdat ze nog geen vast contract had. De vijfenhalf jaar daarna werkte ze met veel plezier bij Woonzorg Flevoland op een verpleegafdeling in de Hanzeborg in Lelystad. Daar werd Greetje opgeleid tot EVV-er. “Tijdens deze opleiding begon het weer te kriebelen”, vertelt ze. Alsof het zo moest zijn zag ze vorig jaar september op Facebook de uitnodiging voor een informatiebijeenkomst voor de opleiding van verpleegkundige van ZONL bij ROC Friese Poort. “Ik heb nog wel getwijfeld over het werken in de thuiszorg, maar realiseerde me ook dat de zorg veel complexer is geworden omdat mensen veel langer thuis blijven wonen”, aldus de Urkse. Greetje begon in december bij wijkteam Revelsant, in eerste instantie tijdelijk vanwege ziekte- en zwangerschapsverlof, maar toen er ruimte kwam in de formatie vroegen ze haar te blijven. “Ik heb me zo welkom gevoeld”, vertelt Greetje over haar terugkeer bij de Zorggroep.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij