Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Huisbezoek aan zwangeren door ZONL in samenwerking met verloskundigen

“Een kansrijke start voor ieder kind”

Om iedere baby een kansrijke start te geven werken Zorggroep Oude en Nieuwe Land, verloskundige praktijken en kraamzorg in Urk en de Noordoostpolder samen. Iedere zwangere kan een huisbezoek aanvragen bij de jeugdverpleegkundige, als er vragen zijn of als ze iemand nodig heeft die meedenkt.

In de achtste week van de zwangerschap heeft elke zwangere vrouw een intakegesprek bij de verloskundige. “Wij brengen goed en breed de situatie in kaart, niet alleen medisch ook sociaal-emotioneel”, legt verloskundige Gea Reussing van verloskundige praktijk NOP/Lemsterland uit. “Als er vragen zijn waar wij niet mee kunnen helpen, dan wijzen wij op de mogelijkheid om een huisbezoek aan te vragen.”

Beste zorg
“Het hoeft niet per se om grote problemen te gaan. We willen met de aanstaande ouders meedenken en op weg gaan om hun kindje de beste zorg te kunnen bieden, voor en na de geboorte.  Sommige zwangere vrouwen zien erg op tegen de bevalling of maken zich over iets anders zorgen. Het kan zijn ook dat ze het moeilijk vinden te stoppen met roken of dat de zwangerschap ongepland kwam”, legt verpleegkundig specialist Jantsje Sietsma uit.

Tijdens het huisbezoek gebruikt ze een gesprekskaart met pictogrammen. “Daarmee maken we samen met de aanstaande ouders zichtbaar waar hulp bij nodig is. Medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg hebben een groot netwerk. “We werken samen met kinderartsen, psychologen, huisartsen, verloskundigen, kinderdagverblijven, peuteropvang, gemeenten en de zorgverzekering. Iedere zwangere vrouw kan zelf een huisbezoek aanvragen. Soms is het gewoon even iemand op de rit helpen”, vertelt Jantsje. “Vaak gaat het dan ook maar om één gesprek. Dat hangt echt af van wat iemand nodig heeft.”

Kansrijke Start
Gemeenten zijn sinds 1 juli verplicht om het prenataal huisbezoek aan te bieden. Dat maakt deel uit van het landelijke actieprogramma Kansrijke Start: ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. “De eerste 1.000 dagen zijn cruciaal, maar eigenlijk begint het al negen maanden voor de geboorte”, legt de verloskundige uit. “Een op de zes baby’s heeft geen goede start, dat is 16 procent”, zegt Gea. “Daarom is zo belangrijk om al zo vroeg mogelijk de juiste hulp te kunnen aanbieden.”

Afspraak maken
Aanmelden voor een huisbezoek kan door een mail te sturen naar babyenpeutervragen@zorggroep-onl.nl of bellen met het consultatiebureau (0527) 630 391. De jeugdverpleegkundige belt of mailt je terug om een afspraak te maken. Het huisbezoek is gratis.

Janstje Sietsma (verpleegkundig specialist) en Gea Reussing (verloskundige)

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij