Zorggroep Oude en Nieuwe Land zet een belangrijke stap in de toekomst van revalidatiezorg: thuis revalideren!
Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) heeft als eerste zorgorganisatie in de regio met succes revalidatie thuis geïntroduceerd. Dankzij deze innovatieve aanpak kunnen revalidanten eerder naar huis en daar verder werken aan hun herstel, ondersteund door deskundige zorg en behandeling, digitale hulpmiddelen en hun eigen netwerk. De eerste ervaringen zijn positief: revalidanten ervaren meer ruimte, eigen regie en een sneller en duurzamer herstelproces.
“De kracht van revalidatie in de thuissituatie is dat mensen sneller hun eigen leven kunnen oppakken in hun eigen vertrouwde omgeving,” vertelt Irena Hulsebosch, teammanager ZONL Revalidatie De Schakel in Emmeloord. “We hebben een manier gevonden om revalidatie slimmer en efficiënter in te richten, waardoor meer revalidanten thuis kunnen herstellen en de kwaliteit gewaarborgd blijft. We sluiten aan bij wat de revalidant belangrijk vindt: een hersteltraject dat zo veel mogelijk past bij hun dagelijks leven.”
Samenwerken is de sleutel
Een belangrijk aspect van revalidatie thuis is de samenwerking met het netwerk van de revalidant. Familie, vrienden en buren spelen een waardevolle rol in het herstelproces. Zij kunnen ondersteunen bij dagelijkse handelingen, zoals het bereiden van maaltijden, lopen, boodschappen doen en persoonlijke verzorging. “Revalidatie gebeurt niet alleen tijdens therapie, maar ook in dagelijkse handelingen. De mensen om de revalidant heen horen bij de leefomstandigheden van de revalidant. Zij zijn dan ook een essentieel onderdeel van het revalidatieproces,” zegt Hulsebosch.
ZONL maakt gebruik van moderne technologie en de expertise van haar wijkverpleging, behandelaren en lokale partners om revalidatie op maat te bieden. “We werken vanuit het principe 'in de kliniek als het moet, thuis als het kan',” legt Hulsebosch uit. “Zo zorgen we ervoor dat revalidanten niet langer dan nodig in een instelling verblijven en sneller terugkeren naar hun dagelijks leven, ondersteund door hun eigen netwerk.”
Oost west, thuis best
Na bijvoorbeeld een val, operatie of beroerte is het fijn om zoveel mogelijk thuis te revalideren. Dat is immers de plek waar ze je weer zelfstandig wilt leven. Voor bepaalde zorg zoals ondersteuning bij wassen, aan- en uitkleden, wondverzorging en aanreiken van medicatie is verblijf in een revalidatiekliniek niet noodzakelijk. Hiervoor kan thuiszorg en handige (technologische) hulpmiddelen worden ingezet. Behandelaren zoals de ergotherapeut, fysiotherapeut of psycholoog begeleiden de revalidant via beeldbellen of een huisbezoek. “Als de gezondheid en thuissituatie van de revalidant het toelaten, is herstellen in de eigen vertrouwde omgeving het meest duurzaam”, benadrukt Hulsebosch.
Onderdeel van de zorg van morgen
De ontwikkeling van revalidatie in de thuissituatie, past bij de bredere beweging in de zorg naar meer maatwerk, eigen regie en zelfstandigheid voor cliënten. Het sluit ook aan bij een andere manier van werken in de zorg, want de landelijk toenemende zorgvraag en het afnemend aantal zorgprofessionals biedt grote uitdagingen. Dit vraagt niet alleen wat van zorgorganisaties maar van de gehele samenleving.
“We blijven ons ontwikkelen, zodat we ook in de toekomst passende zorg kunnen bieden aan inwoners van onze regio”, zegt Hulsebosch. “Met de uitbreiding van onze revalidatiezorg in de vorm van revalidatie thuis, zetten we een mooie stap vooruit. We blijven dit innovatieve proces voortdurend verbeteren. De resultaten zijn veelbelovend! Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Samen met de revalidant en zijn netwerk en onze zorgpartners in de regio, werken we aan de juiste zorg, door de juiste persoon, op de juiste plek.”