Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Thuisbegeleider Christina helpt cliënt met opruimen in huis en hoofd

De 46-jarige Christina van Urk werkt zo’n tien jaar met veel plezier in de thuiszorg bij Zorgroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Omdat ze bij cliënten kwam waar ze zag dat er meer nodig was dan alleen zorg, besloot ze de opleiding maatschappelijk zorg te gaan doen. Hierdoor kwam ze als stagiaire terecht bij team Thuisbegeleiding van ZONL. Toen ze werd gevraagd een paar cliënten van thuisbegeleiding te ondersteunen wist ze: dit is de perfecte combinatie voor mij.

Sinds november 2021 is Christina werkzaam bij het thuisbegeleidingsteam, daarnaast is ze inzetbaar als verzorgende IG in de thuiszorg in Emmeloord. Eén van haar cliënten is een alleenstaande man die in de loop der jaren zoveel spullen heeft verzameld dat veel bekenden niet meer bij hem over de vloer komen. Op het moment dat hij ernstig ziek werd trokken zijn kinderen aan de bel.

Christina: ‘’Het is begonnen met het repareren van computers en daar bleven onderdelen van over. Later kwamen daar andere spullen bij waarvan hij verwachtte het nog wel eens nodig te kunnen hebben. Het lukte hem op een gegeven moment niet meer om iets weg te gooien’’. Christina bezoekt haar cliënt iedere week en samen hebben ze dan gesprekken en zorgen ze ervoor dat er één vuilniszak is gevuld. ‘’Deze moet hij zelf weggooien’’, legt Christina uit. ‘’We doen alles samen, met het doel dat hij het zelf gaat oppakken’’.

Hulp van Stichting Present
Om een goede slag te kunnen slaan heeft Rina Bennik (coördinator thuisbegeleiding) Stichting Present ingeschakeld. Bij Present zetten vrijwilligers zich in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Christina was bij het intakegesprek met Present aanwezig waar duidelijk aangegeven werd dat ze één keer helpen met opruimen en een inschatting maken hoeveel vrijwilligers er nodig zijn voor de klus. ‘’Het was een bijzondere dag’’, vertelt Christina, ‘’toen de spullen uit het huis buiten werden gezet merkte ik dat hij dat prima vond. Hij was blij, er viel een last van hem af. Het resultaat beviel hem goed. Ook al zei hij tegen mij dat hij het niet erg vond dat er geen bezoek meer kwam, hij was toch heel blij dat die mogelijkheid er nu wel weer was’’.

Weekplanning
Christina: ’’Als alles is opgeruimd in het huis ga ik met hem een weekplanning maken, zodat hij weet wanneer hij wat moet opruimen en schoonmaken. Onlangs hebben we de kledingkast opgeruimd en je ziet dat hij dat nu ook netjes houdt. Zijn wens is om van één kamer een hobbykamer te maken. Zijn opdracht is dan ook om deze kamer in te richten met een bureau waar hij aan kan knutselen. Ik denk wel dat hem dat gaat lukken!’’.

Christina van Urk: ‘’Werken in de thuiszorg en als
thuisbegeleider is de perfecte combinatie voor mij’’.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij