Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Tips tegen ondervoeding: een voedzaam ontbijt en lekkere tussendoortjes

“In de thuissituatie is 15 tot 25% van de ouderen ondervoed. Als medewerker in de thuiszorg of als familielid zou je dus snel moeten ingrijpen mocht het met eten en drinken minder gaan”, legt Ineke Hartholt, diëtist van Zorggroep Oude en Nieuwe Land uit.

Het vroegtijdig opsporen en behandelen van ondervoeding zorgt ervoor dat we de tekorten kunnen proberen op te lossen zonder het gebruik van dieetvoeding. Volgens sommige berekeningen lopen de kosten van ondervoeding op van 300 miljoen tot 1 miljard euro per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de impact die ondervoeding heeft op kwaliteit van leven. Daarnaast zorgt goede voeding ook voor een betere weerstand en minder kans op complicaties bij ziekte. Ineke: ‘’Zie je bij een cliënt en/of familielid dat eten moeizamer gaat, dan hebben we een paar tips. ‘s Avonds zou je bijvoorbeeld al een ontbijt kunnen voorbereiden”.

Een lekker een voedzaam ontbijt is:

Overnight oats met appel en kaneel

Ingrediënten:

  • ½ appel
  • 1 handje rozijnen
  • 25 gr havermout
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 el honing
  • 150 ml volle yoghurt

Bereiding:
Schil en rasp de appel. Roer alle ingrediënten goed door elkaar in een schaaltje wat je kan afsluiten. Sluit het schaaltje af en zet dit in de koelkast. De cliënt/familielid kan nu in de ochtend dit zelf eruit pakken en opeten.

Variatietips:
Appel/rozijnen en kaneel vervangen door banaan en gedroogde cranberry’s. Vervang appel/rozijnen en kaneel door blauwe bessen met chocola.

 

Tips voor tussendoortjes

“Daarnaast kun je ervoor zorgen dat het makkelijk wordt om tussendoor wat te eten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld naast de stoel waar jouw cliënt of familielid veel zit een schaaltje met eten neer te zetten, zoals blokjes kaas of worst, chocolade rozijnen, poffertjes of reepjes pannenkoek besmeerd met chocoladepasta, noten. pakje chocolademelk of uitgeschonken in een glas, stukjes ontbijtkoek met boter, plakje cake, gekookt eitje gerold in vleeswaren of gevuld eitje, gehalveerde augurk in vleeswaren, mueslireep, gedroogd fruit (zoals abrikozen of bananenchips) of olijven”, adviseert Ineke. Natuurlijk is het voor iedereen verschillend wat werkt en wat passend betreft wensen en de gezondheidssituatie. In geval van bijvoorbeeld diabetes of chronische nierschade zal het advies mogelijk anders zijn.

Meer informatie?

Voor medewerkers in de zorg staat er interessante informatie op www.stuurgroepondervoeding.nl  en voor familie en mantelzorgers op  www.goedgevoedouderworden.nl

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Ineke, Sabine of Nicky, de diëtisten van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, via (0527) 610350 of dietisten@zorggroep-onl.nl

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij