Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Vermissing bewoner uit Baron van Ghentlaan Urk

Zaterdagavond 28 september jl. is één van de bewoners van onze locatie Baron van Ghentlaan op Urk korte tijd vermist geweest. Door een nog onbekende oorzaak heeft de bewoner de locatie verlaten en is hij op een naastgelegen bouwplaats ten val gekomen

Nadat de vermissing werd ontdekt hebben onze zorgmedewerkers direct volgens protocol gehandeld. De bewoner werd gelukkig al snel gevonden en is door de medewerkers en omstanders overeind geholpen op het modderige bouwterrein. Ondertussen kwamen ook de hulpdiensten met spoed ter plaatse. Na controle door het ambulancepersoneel bleek de bewoner ongedeerd en kon de bewoner terug naar het appartement.

Oorzaak nog onbekend
Zorggroep Oude en Nieuwe Land betreurt dat de bewoner de locatie heeft verlaten en ten val is gekomen Er wordt nog verder onderzocht hoe de bewoner ongemerkt het pand heeft kunnen verlaten.   Daarbij is de afweging tussen vrijheid en veiligheid besproken. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek wordt gekeken hoe we hierop in kunnen spelen om risico’s zo beperkt mogelijk te houden.

Vrijheid en veiligheid  
ZONL vindt het belangrijk dat bewoners binnen de woonzorglocaties zoveel  mogelijk de ruimte en vrijheid hebben om hun leven te leiden zoals zij dat zelf graag willen. Daarom is ZONL gestart met de invoering van het zogenaamde ‘opendeurenbeleid’, iets wat ook een wettelijke vereiste is. Dat betekent dat bewoners met bijvoorbeeld dementie rond kunnen lopen en ook naar buiten kunnen wanneer zij dat willen, mits de veiligheid niet in het geding komt.

Vrijheid en veiligheid kunnen soms ook op gespannen voet met elkaar staan. In die gevallen is het belangrijk om veiligheid op maat te bieden. Dit gebeurt onder andere door het minimaliseren van risico’s, zorgen voor een passende daginvulling en inzet van zorgtechnologie. Hierbij wordt maatwerk geleverd.

Wet zorg en dwang
Het opendeurenbeleid valt onder de Wet zorg en dwang (Wzd) die sinds 1 januari 2020 geldt. Deze wet moet voorkomen dat mensen met bijvoorbeeld dementie, onvrijwillige zorg krijgen. Dat betekent zorg waarmee de bewoner of zijn vertegenwoordiger niet instemt. Het wonen van mensen met dementie achter een gesloten deur is een vorm van onvrijwillige zorg. Pas wanneer het niet lukt om een veilige omgeving te creëren met zorg en ondersteuning dat nodig is, wordt onvrijwillige zorg overwogen. Hierbij wordt gezocht naar een balans tussen veiligheid en vrijheid.

Vragen
We begrijpen dat deze situatie vragen kan oproepen bij familieleden. We staan klaar om eventuele zorgen te bespreken. Voor meer informatie en/of vragen kan contact op worden genomen met Hilda ten Napel, teammanager Baron van Ghentlaan via h.tennapel@zorggroep-onl.nl of tel. 06 – 30 99 23 17.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij