VVAR viert 5-jarig bestaan in Talma Hof
De Verzorgende en Verpleegkundige Advies Raad (VVAR) viert vandaag zijn 5-jarig bestaan. De in 2018 opgerichte adviesraad verzorgt Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) van advies op allerlei gebieden, zowel gevraagd als vanuit eigen initiatief. Wij zijn ontzettend blij met het bestaan van de VVAR bij ZONL en dat is dan ook goed gevierd tijdens de bijeenkomst in verpleeghuis Talma Hof. Tijdens de viering is er teruggeblikt op vijf jaar VVAR, was er aandacht voor de toekomst en volgden we een lezing over zorgtechnologie.
Ontstaan VVAR
“We zijn met de VVAR gestart vanuit het niets”, vertelt voorzitter Joke Riep. “We zijn een groep collega’s die zich inzetten voor de mensen uit ons werkveld: verzorgenden en verpleegkundigen.” De VVAR was voorheen voornamelijk een adviesorgaan dat achteraf meekeek naar het beleid dat op tafel lag. In de coronatijd heeft het orgaan een boost gekregen. Tegenwoordig is de VVAR steeds meer betrokken aan de voorkant bij de ontwikkeling van beleidsstuk. “Dat is wel heel gaaf”, vertelt Joke, “want op die manier kunnen we het beleid veel sneller implementeren.”
Advies uitbrengen
De VVAR signaleert problemen in het werkveld, onderzoekt deze en brengt een advies uit. “Per onderwerp zorgen wij dat we de benodigde informatie tot onze beschikking hebben door verschillende teams te benaderen. Op die manier voeren wij onderzoek uit naar wat er nodig is.” laat Joke weten. Hierdoor staat de VVAR in goede verbinding met zijn achterban, die bestaat uit ruim duizend collega’s. “Het is van belang dat wij kijken vanuit het werkveld van deze medewerkers, omdat we zien dat zij hard werken en er tekorten zijn in de zorg. Wij vinden dat mensen met plezier naar hun werk moeten blijven gaan.”
“De VVAR speelt een belangrijke rol in de positionering van onze vak professionals in de toekomst van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.”
Goede samenwerking
Bestuurder Albert Hilvers is erg blij met de samenwerking met de VVAR. “Het zijn supergemotiveerde collega’s met een drive om het vak waarin zij werken door te ontwikkelen.” Hij geeft aan dat de samenwerking met de VVAR heel intensief is geweest. “Vooral in coronatijd werkten we nauw samen.” Toen lag er vaak, versneld beleid op tafel die de VVAR toetste in de praktijk. “Er waren veel vragen bij de medewerkers en het was onze taak hiernaar te luisteren.” Joke vertelt dat de rol van de VVAR echt in een stroomversnelling is gekomen tijdens corona en dat daaruit toentertijd zelfs een tweewekelijks overleg is voortgekomen. Ze is erg blij met het laagdrempelige contact met de bestuurder.
Blik op de toekomst
Albert hoopt dat de medezeggenschap van de VVAR een vanzelfsprekende rol blijft binnen ZONL. “Het is wettelijk niet verplicht, maar we hebben de VVAR als medezeggenschapsraad wel een formele plek binnen de statuten gegeven.” Hij verwacht dat de VVAR een belangrijke rol gaat spelen bij de verandering die gaande is voor de manier waarop zorg wordt aangeboden. Betrokken zorg beweegt zich richting passende zorg. Hoe zorgen we dat de praktijk blijft aansluiten op bestuursbesluiten, en andersom? Om deze vertaalslag te maken is de hulp van de VVAR hard nodig. “Ik wens de VVAR toe dat het goede werk dat zij verzetten, gezien wordt door hun collega’s.” Dat is ook wat Joke hoopt voor de toekomst van de VVAR. “Het is belangrijk dat verzorgenden en verpleegkundigen ons steeds vaker weten te vinden. Ik heb er vertrouwen in dat onze samenwerking met de bestuurder en onze achterban in de toekomst nog intensiever zal zijn!"