Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Zorgbemiddelaars hebben oog en oor voor wensen en behoeften

Gretha Rook, Sonja Slager en Wendy van den Berg zijn zorgbemiddelaars van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Zij kunnen alles vertellen over de mogelijkheden van zorg en wonen bij de Zorggroep. ‘‘Iedereen is anders en iedere situatie is anders. We luisteren daarom goed’‘, zeggen ze.

De zorgbemiddelaars werken vanuit verschillende locaties in de gemeenten Steenwijkerland, Noodoostpolder en Urk .‘‘We worden vaak gebeld door een familielid, mantelzorger, verpleegkundige of huisarts als blijkt dat thuis wonen niet meer langer gaat. Meestal is het een grote stap om informatie over zorg in te winnen. Eén van ons komt langs voor een laagdrempelig, persoonlijk gesprek en inventariseren alle vragen, wensen en behoeften’‘, vertelt Gretha. ‘‘Er is thuis vaak meer mogelijk dan mensen denken.’‘

Emoties

Dit persoonlijke gesprek vindt thuis plaats. ‘‘Tijdens deze ontmoeting worden veel dingen helder. Met de zorgvrager en de mantelzorger bespreken we wat iemand nodig heeft en waar. Dat kan thuis zijn of in een woonzorglocatie. Je neemt hiervoor de tijd, want vaak gaat dit gepaard met emoties’‘, legt ze uit.

‘‘In de eerste instantie wordt er een plek dichtbij huis gezocht. Dit voelt vertrouwd en ook voor mantelzorgers is het prettig in de buurt te zijn. Als we samen een goede plek vinden, maken we een afspraak voor een bezoek. Tijdens dit bezoek proeven we de sfeer, bekijken we het huis en spreken we met een verzorgende’‘, legt Sonja uit.

‘‘Als er niet direct een plek is, wordt er gewacht totdat deze vrijkomt. We houden ondertussen contact. Als de verhuizing in gang gezet kan worden, zorgen we dat de nieuwe bewoner goed wordt opgevangen. We willen graag dat de weg naar het verpleeghuis of kleinschalig wonen zo soepel mogelijk verloopt, juist omdat dit niet zomaar iets is’‘, zegt ze.

Verantwoordelijk

‘‘We voelen ons verantwoordelijk en proberen om de cliënt, met de familie of mantelzorger zo goed mogelijk te begeleiden naar wonen en zorg. Ons doel is dat de mensen die een beroep op ons doen, tevreden zijn. Dat er een plek gevonden wordt waar ze zich goed voelen.’‘

Wendy werkt sinds kort als zorgbemiddelaar en heeft hiervoor 13 jaar als verpleegkundige gewerkt binnen Talma Hof. Gretha is al 25 jaar werkzaam bij de Zorggroep, voordat ze zorgbemiddelaar was werkte ze onder andere als wijkverpleegkundige, zorgondersteuner en medewerker van het Serviceteam wijkverpleging. Sonja doet dit werk zo’n 6 jaar. ‘‘Bij ons draait alles om de zorgvrager en omgeving van deze zorgvrager. Samen kijken we wat helpt en bijdraagt op het moment waarop het dat nodig is’‘, vertelt ze enthousiast.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij