Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Zorggroep Oude en Nieuwe Land ontvangt grote subsidie voor aanschaf van slimme hulpmiddelen

“Broodnodig”, noemt manager Wijkverpleging van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) de forse subsidie die de Zorggroep heeft ontvangen voor de aanschaf van slimme hulpmiddelen voor thuiswonende cliënten. Met de gelden gaat ZONL onder meer zorg op afstand verder ontwikkelen en sociale zorgrobots en andere mensgerichte zorgtechnologie aanschaffen. Dankzij de slimme hulpmiddelen kunnen mensen langer thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving.

ZONL vraagt juist deze week extra aandacht voor slimme zorg en innovatie, omdat van 1 tot en met 5 februari de Slimme Zorg Estafette is, een landelijk initiatief van Ministerie van VWS. De Zorggroep richt zich op mensgerichte technologie, die ondersteunend werkt aan de persoonsgerichte zorg. “Zo zorgen we samen dat ouderen en mensen met een (chronische) ziekte of beperking langer thuis kunnen wonen en de eigen regie behouden. Met de slimme hulpmiddelen kunnen we met het oog op het tekort aan zorgmedewerkers en de ontwikkelingen rondom corona, kwalitatief hoogwaardige zorg blijven leveren, nu en in de toekomst”, vertelt Gijsbert Zijlstra, manager Wijkverpleging van ZONL. De Zorggroep is verguld met de subsidie die in totaal 136.000 euro betreft en waar een drietal projecten mee worden gerealiseerd.


Mevrouw Sok maakt gebruik van beeldzorg van ZONL

Beeldzorg
De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) maakt het mogelijk om de zorg op afstand door middel van beeldzorg verder uit te breiden. “We waren het afgelopen jaar met de komst van corona al versneld gestart met het uitrollen van beeldzorg”, vertelt Hendrika van Dijk, projectleider zorgtechnologie van ZONL. “Met deze subsidie kunnen we 50 nieuwe tablets aanschaffen met de speciale Mobiléa software. Met de gebruiksvriendelijke tablet kan de cliënt heel eenvoudig beeldbellen met onze zorgverleners én familie. Wij passen beeldzorg onder meer toe ter herinnering en controle van medicatie-inname, het nuttigen van een maaltijd en in het kader van mentaal welbevinden. Zeker nu tijdens deze coronacrisis eenzaamheid nog meer toeneemt en mensen uit angst voor besmetting soms zorg afzeggen, is beeldzorg een mooie aanvulling en soms essentiële vervanging van de verzorging en verpleging bij cliënten thuis.”


Sociale robot 'Tessa'

Sociale robot Tessa
Met de subsidie kan ook worden overgegaan tot de aanschaf van tweeëntwintig Tessa’s. Tessa ziet eruit als een bloempot, maar het is een sociale robot die mensen met beginnende dementie helpt met de structuur van de dag. Zo kan Tessa vertellen wanneer het tijd is om te eten, medicijnen in te nemen of wanneer er bezoek komt. Mantelzorgers en zorgmedewerkers kunnen via een app berichten toevoegen, die Tessa vervolgens uitspreekt. Hendrika: “Je schuift de zorg wat verder op in de tijd, omdat men zich nu langer zelf redt. Tessa wordt veel ingezet bij mensen met beginnende dementie, maar is ook zeer geschikt voor cliënten met onder meer niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking.”


Het nieuwe exemplaar van de Medido die in februari op de markt komt (foto Medido)

Medicijndispenser
Ook is er nog een subsidie voor het inzetten en opschalen van de Medido, een automatische medicijndispenser. De dispenser laat op voorgeprogrammeerde tijden een signaal horen, die de cliënt eraan herinnert om de medicijnen in te nemen die vervolgens in een zakje uit het apparaat rollen. Wanneer de medicatie niet uit het apparaat wordt gehaald, gaat er een signaal naar de zorgcentrale die het juiste wijkteam kan inschakelen om bij de cliënt te kijken wat er aan de hand is. “Met dit hulpmiddel behoudt de cliënt de eigen regie en hoeven zorgmedewerkers niet meerdere keren op een dag de cliënt fysiek te bezoeken voor medicatie-inname. Zorg op afstand, en toch dichtbij!”, licht Hendrika toe.


Slimme bril (foto 1Minuut)

Mensgerichte technologie
ZONL houdt zich al langere tijd bezig met onderzoek en ontwikkeling van mensgerichte technologie, om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten en efficiënter en slimmer te kunnen werken. In de toekomst kan ook gedacht worden aan leefstijlmonitoring; met sensoren in de woning, kan je op afstand de leefstijl van de cliënt monitoren en afwijkend gedrag signaleren. Zo kan persoonlijke zorg nog optimaler aangeboden worden. Niet alleen bij cliënten thuis, maar ook in de woonzorgcentra van de Zorggroep worden innovatieve zorgoplossingen toegepast. Bijvoorbeeld de Belevenissentafel, Braintrainer en de Slimme bril. Er wordt vooraf altijd goed bekeken of de cliënt en de zorgvraag geschikt zijn voor de inzet van zorgtechnologie. Manager Zijlstra: “We zoeken in overleg met de cliënt altijd naar de juiste balans tussen fysieke bezoekmomenten en de inzet van mensgerichte zorgtechnologie. Onze zorgmedewerkers zijn en blijven er altijd voor ze.”

Geïnteresseerd in de innovatieve zorgoplossingen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, en benieuwd wat dit voor u kan betekenen? Neem dan contact op via e-mail: zorgtechnologie@zorggroep-onl.nl of via ons algemene telefoonnummer: 0521 539 999.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij