Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Zorgtechnologie zorgt voor veiligheid en rust

Na Talma Hof in Emmeloord worden de kamers van de bewoners van Nieuw Clarenberg in Vollenhove ook voorzien van slimme optische sensoren. “Zorgtechnologie levert een positieve bijdrage aan de zelfstandigheid, privacy, bewegingsvrijheid en veiligheid van onze bewoners”, zegt Agnes Pen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Agnes is verzorgende en draait nachtdiensten op de afdeling Hooiland in Talma Hof. “Dankzij de sensoren is het ‘s nachts en ‘s morgens veel rustiger op onze afdeling. Doordat ik ‘s nachts veel minder in kamers kom, slapen mensen beter en langer”, vertelt ze enthousiast. “Vroeger hielden we ‘s nachts meerdere kijkrondes en werkten we met piepers. Als je werd opgepiept wist je niet wat er aan de hand was, dus nam je altijd een kijkje. Bovendien kon de pieper alleen in de kamer uitgezet worden. Vaak was het loos alarm, maar werd iemand wel gestoord tijdens zijn of haar slaap. Bij meerdere meldingen tegelijk was het lastig om te bepalen welke oproep het meest urgent was.”

Loos alarm

“Het voordeel van de slimme optische sensor is dat wanneer iemand onrustig is, dwaalt of uit bed gaat ik een berichtje op mijn telefoon krijg. Doordat ik de beelden direct kan terugkijken, weet ik binnen een paar seconden wat er aan de hand is. Dankzij de beelden van de sensor bepaal ik of ik er (direct) heen ga, dat het beter is om nog even te wachten of dat het loos alarm is. Vroeger ging de pieper (per 24 bewoners) zo’n veertig keer per nacht. Nu hoef ik maar tien tot vijftien keer per nacht een kamer binnen. Ik stoor mensen dus veel minder vaak in hun slaap en bied ze daardoor veel meer privacy. Mensen slaper beter en doordat ik niet op iedere melding direct in actie hoef te komen, kan ik veel meer tijd besteden aan de bewoners die ‘s nachts wel aandacht nodig hebben.”

Prettig gevoel

“Kortom, zorgtechnologie biedt zowel voor de bewoners als voor de nachtzorg veel voordelen”, zegt ze enthousiast. Agnes vertelt dat lang niet alle mensen een sensor in hun kamer hebben. “We maken er alleen gebruik van als bewoners bijvoorbeeld niet zelfstandig uit bed kunnen, onrustig zijn of hulp nodig hebben bij nachtelijk toiletbezoek.” Families en mantelzorgers zijn enthousiast. “Het geeft me een prettig gevoel,” vertelt Marike Spijker. Haar moeder heeft Alzheimer en gaat ‘s nachts regelmatig naar het toilet. “Dankzij de sensor en haar kamer kan ze haar eigen gang gaan, terwijl de nachtdienst haar in de gaten houdt. Er worden geen nachtrondes meer gedaan. Mijn moeder slaapt daardoor dieper en heeft rustigere nachten.”

In Talma Hof wonen mensen met somatische aandoeningen en geheugenproblemen die thuis niet meer op een veilige manier kunnen wonen. “We bieden betrokken en kwalitatief goede zorg, mede dankzij zorgtechnologie”, besluit Agnes.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij