Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

BBL-opleiding voor Aline en Marlena nieuwe fase in hun leven

Aline Kramer (31) en Marlena van Loosen (52) zijn afgelopen september begonnen met een BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg)-traject voor maatschappelijk verzorgende IG bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Voor beide een nieuwe fase in hun leven. Aline maakt na 16 jaar een switch van werken in een visbedrijf op Urk naar de ouderenzorg. Ook Marlena verruilt haar leven, waar ze als moeder voor vier kinderen zorgde en af en toe in hetzelfde visbedrijf als Aline werkte.

“Na de middelbare school wilde ik reisleidster worden, maar omdat het een zesjarige opleiding was koos ik ervoor om te gaan werken. Dat is inmiddels 16 jaar geleden”, vertelt Aline. “Om me heen kreeg ik wel eens te horen: ga toch in de zorg werken!’, Maar daar deed ik niets mee. Ik dacht ik ga geen billen wassen”. Toen de opa van Aline de diagnose Alzheimer kreeg en verhuisde naar het verzorgingshuis, zag ze hoe dankbaar werk het is om in de ouderenzorg te werken. Het heeft haar een andere kijk op het leven gegeven. Aline gaf zich afgelopen september, zonder dat haar familie het wist, op voor de informatiebijeenkomst van ZONL en de Friese Poort.

Informatiebijeenkomst

Marlena was bij dezelfde informatiebijeenkomst aanwezig. “Hier kreeg je informatie over de inhoud en duur van de opleiding en wat er van je verwacht wordt. Aan het eind van de bijeenkomst kreeg iedereen de vacature voor het werk-leertraject mee”. Marlena, die al ervaring had opgedaan in de ouderenzorg, was direct enthousiast en solliciteerde. Toen ze ging oppassen op haar eerste kleinkind, zei haar zoon: “Mam je krijgt nog wel meer kleinkinderen, als je nu de opleiding voor gastouder gaat doen, kunnen we je er ook voor betalen”. Dit was voor Marlena de aanleiding om de opleiding helpende op de Friese Poort te gaan volgen. Ze liep stage bij een thuiszorgteam van Hof van Smeden en in woonzorgcentrum Wittesteijn, beide in Emmeloord. “Toen wist ik dat ik in de ouderzorg wilde blijven werken”, vertelt ze met volle overtuiging.

(Snuffel)stages

Aline en Marlena gaan één dag in de week naar school en lopen daarnaast 16 uur stage. Aline in woonzorgcentrum Wittesteijn en Marlena in Hof van Smeden. De opleiding maatschappelijk verzorgende IG duurt twee jaar, de functie is een combinatie van het mbo-diploma verzorgende IG niveau 3 én het mbo-diploma maatschappelijke zorg niveau 3. “”De eerste tien weken heb je twee snuffelstages. In het tweede jaar moet je ook nog een half jaar in de thuiszorg stage lopen. “Daarnaast mag je zelf aangeven waar je naar toe wilt”, aldus Aline en Marlena. Eén van de snuffelstages van Marlena was op afdeling Kerstentuin in verpleeghuis Talma Hof. “Daardoor ben ik erachter gekomen dat ik graag meer over dementie wilt weten”, vertelt ze. Aline wil kunnen blijven communiceren met de ouderen. Maar palliatieve zorg lijkt ze beide heel dankbaar werk.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij