Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Begeleiding bij het leven met diabetes

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Deze dag werd in 1991 in het leven geroepen, vanwege de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Er werd gekozen voor 14 november, omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting, die aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze belangrijke ontdekking van maar liefst 100 jaar geleden, is diabetes geen dodelijke ziekte meer. Wel vraagt het leven met diabetes de nodige begeleiding.

Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip vragen voor diabetes. Manon Bakker-ter Horst is diabetesverpleegkundige bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) en merkt ook een toename van de zorgvraag rondom diabetes. “Ik begeleid steeds meer mensen met diabetes. Ik kom bij cliënten thuis, in zowel de gemeente Steenwijkerland, als Noordoostpolder en Urk. Die begeleiding bestaat vooral uit voorlichting over de ziekte, adviezen rondom leefstijl en het aanleren van injecteren en monitoren.” 

Persoonlijke begeleiding
Mevrouw Den Boer (42), cliënt van Manon, is erg dankbaar voor de hulp die ze krijgt. “Ik heb superveel aan Manon. Haar manier van begeleiden doet mij goed. Ik vind het erg prettig om over mijn diabetes te praten en vanuit hier ook waardes te verbeteren. Ik ben van heel ver gekomen en door de goede samenwerking van Manon en het thuiszorgteam ben ik weer op de goede weg.”



Eenvoudig glucosewaarden meten met de FreeStyle Libre (Foto: DiabetesFonds.nl)

In ontwikkeling
Er is meer dan ooit aandacht voor een gezonde levensstijl en zelfmanagement omtrent diabetes. Manon: “Het gebruik van de zogenaamde ‘FreeStyle Libre’ neemt dan ook toe. Met deze sensor die op de bovenarm wordt gedragen, lees je zelf eenvoudig en nauwkeurig de glucosewaarde af met de bijbehorende reader of app op je mobiele telefoon. Zo hoeven cliënten niet meer die vervelende vingerprik te ondergaan. Het apparaat slaat de waarden op in een grafiek en het is tevens mogelijk om alarmen in te stellen. Zo wordt voorkomen dat een hypo (lage glucosewaarde) of hyper (hoge glucosewaarde) te laat wordt opgemerkt. Al met al een supermooie ontwikkeling!”

Begeleiding van een diabetesverpleegkundige wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met Manon via 0622 60 61 24 of diabetesverpleegkundigen@zorggroep-onl.nl.  

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij