Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Totaalaanpak zorg en ondersteuning brengt verlichting voor Urker echtpaar

“Ik was gestruikeld in de garage”, begint meneer Schraal (83) over hoe het allemaal begon. “Ik kreeg wondroos, dus mijn been moest gezwachteld worden.” Hiervoor kwam thuiszorgteam Oude Dorp van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) in beeld. “Via de huisarts kwamen we langs voor meneer zijn ontstoken wond en daarna voor steunkousen”, vertelt Alien van der Veen, wijkverpleegkundige. “Maar gaandeweg bleek er meer zorg nodig te zijn, om zijn vrouw als mantelzorger te ontlasten en zodat ze samen nog zo lang mogelijk prettig thuis kunnen wonen.”

Doordat meneer Schraal Parkinson heeft, wordt het in en uit bed gaan evenals het douchen steeds lastiger. “Ik help hem overal bij, maar nu hij steeds minder zelf kan, wordt het met mijn versleten onderrug alsmaar zwaarder”, legt mevrouw Schraal uit. “Eerst wilde ik het allemaal zelf doen. Het is best lastig om de zorg voor je man uit handen te geven, maar we zijn ontzettend blij dat we nu de juiste hulp krijgen. We wisten eigenlijk niet goed welke zorg en begeleiding thuis allemaal mogelijk is.”
 


Wijkverpleegkundige Alien van der Veen met meneer Schraal en mevrouw Schraal op de achtergrond.

Samen werken aan zelfstandigheid
“Gelukkig zijn onze contacten met de huisartsen op Urk goed, want wij weten zelf niet altijd wat er achter de voordeur speelt”, vertelt Alien. “Los van de thuiszorg die wij vanuit ons team bieden, heb ik de Parkinsonverpleegkundige van ZONL ingeschakeld.” Sandra Storck is specialist in Parkinson en brengt via huisbezoeken in beeld welke zorg en ondersteuning nodig is om symptomen te verminderen en klachten te verlichten. Sandra: “Zo geef ik uitleg over het ziektebeeld en de medicatie, help ik bij het aanvragen en regelen van allerlei praktische zaken en ondersteun ik de partner of andere mantelzorger. Ik denk mee in oplossingen voor nu, maar kijk ook wat er nodig is voor de toekomst”.

De diverse zorgprofessionals van ZONL werken nauw samen met elkaar, met meneer Schraal zijn huisarts en specialist in het Isala ziekenhuis. “Ze zijn allemaal fantastisch”, zegt meneer Schraal over de zorg die hij van ZONL ontvangt. “Zo regelde de Parkinsonverpleegkundige fysiotherapie. Ik moest er eerst niet zoveel van weten, maar Sander komt hier thuis en geeft mij goede oefeningen en trucjes waardoor dingen beter gaan.” Sander van Lanen, fysiotherapeut bij ZONL: “Samen werken we aan meneer zijn balans, uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en snelheid. Hiermee willen we het proces van achteruitgang bij Parkinson afremmen en werken we aan zelfstandig en veilig functioneren.”


Meneer Schraal voert onder begeleiding van fysiotherapeut Sander van Lanen.

Hulp aangrijpen
“Wij willen graag die hulp bieden, waardoor zowel meneer als mevrouw Schraal voldoende energie overhouden om de dag door te komen. Het is niet onze intentie om alles uit handen te nemen”, legt wijkverpleegkundige Alien uit. “We helpen ze het zo lang mogelijk zelf te kunnen doen. Soms zetten we daar in samenwerking met onze ergotherapeut hulpmiddelen voor in. Bij meneer Schraal gaat het om een bedbeugel en een satijnen laken waardoor hij zelf kan draaien in bed. Wanneer je iets zelf nog kan, geeft dat een fijn gevoel van zelfstandigheid. We zetten mensen in hun kracht!”.

“Ik merk ook dat ze hier graag komen”, zegt mevrouw Schraal. “De dames van het thuiszorgteam, bijna allemaal Urkers, maar ook de andere specialisten van Zorggroep Oude en Nieuwe Land zijn allen even vriendelijk en behulpzaam. We delen graag onze ervaring, omdat we denken dat er meer mensen zijn die niet weten welke hulp je allemaal thuis kan ontvangen.” Meneer Schraal vult zijn vrouw aan: “Ik heb dit huis 56 jaar geleden met eigen handen gebouwd. Het is prachtig dat we door de zorg die wij nu krijgen, langer in deze woning kunnen blijven genieten.” 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij