Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Betere begeleiding van mensen met diabetes is broodnodig

Dankzij de ontdekking van insuline is diabetes geen dodelijke ziekte meer. Wel vraagt het leven met diabetes de nodige begeleiding. Manon ter Horst is diabetesverpleegkundige bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) en merkt een toename van de zorgvraag rondom diabetes: “Ik begeleid steeds meer mensen met diabetes. Die begeleiding bestaat vooral uit voorlichting over de ziekte, adviezen rondom leefstijl, het aanleren van injecteren en monitoren.” 

Manon komt bij de mensen thuis, in zowel de gemeente Steenwijkerland, als Noordoostpolder en Urk. Ze merkt dat cliënten met diabetes vaak eenmalig voorlichting krijgen over leefstijl en medicatiegebruik. “Geregeld is meer begeleiding nodig. Tijdens de huisbezoeken bekijk ik waar de cliënt behoefte aan heeft. Vaak gaat het om hulp bij het omgaan met diabetes, het aanleren van injecteren en begeleiding bij schommelende waarden.”

Vertrouwen
Voeding, stress en de wijze van spuiten zijn allemaal factoren die invloed hebben op de glucosewaarden. “Soms kom ik zelfs tegen dat insuline over de datum is, er meerdere keren met dezelfde naald wordt gespoten of dat men door de kleding heen spuit. Helaas ontstaan deze situaties door onvoldoende voorlichting. Ik breng daar graag verandering in”, vertelt Manon. “Het opbouwen van een vertrouwensband is belangrijk, zodat cliënten eerlijk zijn en we zo tot een goede aanpak kunnen komen.”
 
Manon wordt geregeld ingeschakeld door de thuiszorgteams en werkt ook wel bij Revalidatie De Schakel van ZONL. “Daarnaast werk ik samen met huisartsen en ziekenhuizen. Doordat ik op huisbezoek ga, zie ik net even meer. Zo komen we samen tot de beste aanpak voor de cliënt.”


Manon ter Horst, diabetesverpleegkundige bij ZONL

In ontwikkeling
Er is meer dan ooit aandacht voor een gezonde levensstijl en zelfmanagement omtrent diabetes. Manon: “Het gebruik van de zogenaamde ‘FreeStyle Libre’ neemt dan ook toe. Bij het starten met deze sensor kan ik helpen. Met de sensor die op de bovenarm wordt gedragen, lees je zelf eenvoudig en nauwkeurig de glucosewaarde af met de bijbehorende reader of app. Zo hoeven cliënten niet meer die vervelende vingerprik te ondergaan en wordt voorkomen dat een hypo of hyper te laat wordt opgemerkt. Al met al een supermooie ontwikkeling!”

Heeft u diabetes en heeft u behoefte aan voorlichting en begeleiding? Neem dan contact op met Manon via diabetesverpleegkundigen@zorggroep-onl.nl of telefoonnummer 0527 63 04 01.

Diabetesverpleegkundigen ZONL

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij