Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Bij diëtisten van ZONL staat de behoefte van de cliënt altijd voorop

“Onze overeenkomst? We houden alle drie van eten!”, lachen Sabine Verdoorn, Nicky van Wijngeeren en Ineke Hartholt. Sabine, Nicky en Ineke zijn diëtist bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Ze komen bij mensen thuis, maar bezoeken ook cliënten in de woonzorgcentra en revalidatie De Schakel.

“We werken nauw samen met de logopedisten (bij mensen met problemen met slikken), ergotherapeuten (die tips kunnen geven bij het koken en eten), fysiotherapeuten, psychologen en (huis)artsen”, legt Sabine uit. “Ons vak wordt vaak geassocieerd met meten, wegen en afvallen. Maar bij ZONL richten we ons in de meeste situaties juist op het laten aankomen van mensen. Ondervoeding is een serieus probleem bij ouderen”, aldus Ineke.

Vergeten te eten

“Ouderen die alleen wonen vinden het soms lastig om voor zichzelf te blijven koken. Ook kunnen ze last hebben van hun gebit, er kan sprake zijn van slikproblemen, bijwerkingen van medicatie en verminderde mobiliteit (waardoor het bijvoorbeeld lastig is om de boodschappen te doen). Ook kan dementie een oorzaak zijn. Mensen met geheugenproblemen vergeten nogal eens te eten”, leggen de diëtisten uit.

“Ook zie ik veel cliënten met de ziekte van Parkinson”, zegt Sabine. “Mensen met deze ziekte hebben vaak last van obstipatie, kauwproblemen en moeite met slikken. Ze eten vaak langzamer en schamen zich soms dat ze niet meer zo netjes eten als vroeger. Het gevolg is dat ze minder opscheppen of hun bord al laten afruimen terwijl ze eigenlijk nog niet genoeg hebben gegeten.”

Eiwitrijke maaltijden

Ineke: “Bij mensen die revalideren na bijvoorbeeld een operatie of een CVA besteden we extra aandacht aan het eten van eiwitrijke maaltijden. Eiwitten hebben niet alleen een positieve invloed op de vorming van spieren, maar zorgen er ook voor dat wonden sneller helen. We kijken per persoon wat iemand wil, kan en lust. De ene cliënt drinkt ‘‘s morgens een extra glas melk, voor de ander is het fijner om een eiwitrijk tussendoortje te nemen zoals een bouwsteentje of wat blokjes kaas.”

“Een band opbouwen, je inleven in de cliënt en goede vragen stellen zijn belangrijke onderdelen van ons werk”, vertelt Nicky: “Tijdens gesprekken focussen we ons vooral op wat iemand zelf wil. Juist het coachen van mensen, uitvinden wat iemand lekker vindt en naar creatieve oplossingen zoeken vind ik leuk. Uiteindelijk draait het allemaal om het verbeteren van de kwaliteit van iemands leven. Ieder mens is anders, dus iedere oplossing is ook anders.”

Proeven is belangrijk

“Ik adviseer nooit iets wat ik zelf niet heb geproefd”, zegt Ineke. Ze vertelt dat zij en haar collega’s de afgelopen weken druk hebben geëxperimenteerd in de keuken. “Een aanrader is het gepureerde broodje met mayonaise, honingmosterd saus en zalm. Daarnaast vielen de gepureerde lange vingers met sinaasappelsap in de smaak.”

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij