Constant alert maar toch overrompeld als corona je raakt
Inmiddels zitten we midden in de tweede coronagolf en hoewel in het voorjaar alles nog nieuw was rondom corona, hebben de zorgmedewerkers binnen de wijkverpleging van Zorggroep Oude en Nieuwe Land nu nog meer te maken met lokale uitbraken van het virus. Anneke Bosman, wijkverpleegkundige in Giethoorn, deelt haar ervaringen vanuit de zorg in deze onrustige tijd.
“In het voorjaar was het nog een soort van ‘ver-van-mijn-bed-show’”, begint Anneke, die al 22 jaar bij de Zorggroep werkt. “Natuurlijk was er eerst wel wat onrust, maar dat ebde snel weg. In ons wijkteam kwam bij medewerkers en cliënten bijna geen corona voor. Alles was nog nieuw en we moesten ons goed voorbereiden, maar het was allemaal goed te overzien.”
Onrust
Onlangs treft corona hen toch: “Hoewel we constant alert zijn en er protocollen klaar liggen, overrompeld het je toch als een medewerker en cliënt ineens besmet blijken te zijn. Je moet snel en correct handelen en er komen veel vragen op je af. Dat is wel even flink schakelen.” Zo’n situatie levert extra werkdruk op en beïnvloedt ook het privéleven van zorgmedewerkers. “Je hebt steeds je telefoon bij je, want je wil alles volgen en in goede banen leiden. Je voelt toch die onrust”, legt Anneke uit.
Onder controle
Er volgen meer besmettingen maar de situatie is onder controle: “Als we dit 10 maanden terug hadden meegemaakt, dan was het wel behoorlijk hectisch geweest. Nu zijn we veel beter voorbereid, dat scheelt een hoop. Natuurlijk is er onrust, vooral ook bij cliënten en familie, maar alles loopt nu wel.” Met meerdere zieke collega’s is het wel even puzzelen: “Gelukkig hebben we dit onderling binnen ons team kunnen oplossen, maar op een gegeven moment raakt de rek er wel uit. We hopen dat we de ergste piek nu hebben gehad, maar we houden ons hart vast voor wat na de feestdagen komen gaat”, vertelt de wijkverpleegkundige.
Nog niet vanaf
Cliënten krijgen tijdens de feestdagen toch vaak thuis nog wat bezoek en daar is niet altijd iedereen even voorzichtig. “Het is soms best lastig om cliënten te overtuigen van het belang van testen en het houden aan de maatregelen zoals een quarantaineperiode. Sommige ouderen willen er niets van weten. Ze hebben het al moeilijk en dit komt er allemaal bij. Heel begrijpelijk en toch moeten we ons allen inzetten om het virus eronder te krijgen”. Anneke verwacht dat we er in 2021 voorlopig nog niet vanaf zijn: “Ik heb het gevoel dat het hier nu pas echt begonnen is. Het virus is niet zomaar weg, we zullen er de komende maanden echt nog wel flink last van hebben.”
Trots
Corona verbindt mensen ook weer extra in deze tijd. “Het laat maar weer zien hoe flexibel we zijn, hoe een ieder meedenkt en meebeweegt. Ik kan zeggen dat ik trots ben op hoe we het met z’n allen doen.” Ook wil Anneke mensen nog wat meegeven: “Weet dat wij vanuit de zorg er alles aan doen om het virus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. En we verwachten dat een ieder dit zelf ook doet, want alleen samen kunnen we de strijd aan tegen corona!”.