Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

“Door de thuiszorg kan ik op het mooiste plekje van het dorp blijven wonen”

De 91-jarige mevrouw Van Benthem uit Sint Jansklooster woont al 71 jaar in haar prachtige woning aan de Kloosterweg en is in dezelfde straat geboren. Dankzij de zorg en ondersteuning vanuit het thuiszorgteam van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) kan ze nog fijn in haar eigen huis blijven wonen, met uitzicht op dorp en de Wieden. “Ik kan ze niet missen!”, zegt mevrouw Van Benthem beslist.

Door de longziekte COPD heeft mevrouw weinig energie. Ook is ze in de afgelopen jaren regelmatig gevallen met diverse breuken tot gevolg. Naast huishoudelijke hulp en maaltijden, krijgt mevrouw vanuit ZONL elke ochtend en avond hulp bij opstaan en naar bed gaan, wassen, kleden en de steunkousen. “Ze komen hier al over de vloer toen mijn man nog leefde, dus zeker al 25 jaar”, vertelt mevrouw Van Benthem. “Het lukt niet altijd, maar vaak komen ze lekker vroeg, rond 7 uur. Ik ben een bakkersdochter dus ben dat gewend.”

Praatje  
Marianne ter Schure is verzorgende IG bij thuiszorgteam Rietlanden van ZONL en komt al 18 jaar bij mevrouw: “Naast de zorg die we bieden is voor mevrouw het praatje erg belangrijk.” Mevrouw Van Benthem beaamt dit: “De dames voelen vertrouwd. Ik kan van alles met ze bespreken. Jong of oud, ze zijn allemaal even kundig. Het is prettig dat ook met regelmaat de longverpleegkundige langskomt, die specifieke kennis heeft over COPD en mij hierbij kan begeleiden.”Verzorgende Marianne ter Schure met mevrouw Van Benthem op haar favoriete plek in huis.

Dag én nacht
Jaren geleden viel mevrouw Van Benthem ’s avonds met het naar bed gaan. Ze kon zichzelf niet optrekken aan het bed en ook de telefoon was niet in de buurt. Hierdoor heeft ze de nacht op de vloer moeten doorbrengen, totdat ’s ochtends de zorgmedewerker kwam. Marianne: “Mevrouw kon de deur niet open doen, dus heeft mijn collega een raampje ingeslagen en het buurmeisje is hier doorheen geklommen om de deur open te doen. Mevrouw had haar heup gebroken. Sindsdien helpen we haar met het naar bed gaan en heeft ze personenalarmering van ZONL. Via de alarmknop kan ze ook ’s nachts professionele hulp inschakelen wanneer dat nodig is.”

Sociale contacten
“Hier in Sint Jansklooster is het zo gemoedelijk”, vertelt Marianne. “Iedereen past goed op elkaar. Dat is heel fijn.” Zo heeft mevrouw Van Benthem nog steeds contact met een oud-buurvrouw: “Ze komt haast alle dagen bij me langs. Soms stofzuigt ze even of neemt ze een plantje of gebakje voor me mee. Ik vind het belangrijk om onder de mensen te blijven en ook op mijn leeftijd bij de tijd te blijven.” Verzorgende Marianne vertelt dat mevrouw ook nog altijd de regie in eigen handen heeft: “Wij zijn te gast bij mevrouw Van Benthem thuis. Zij geeft goed aan wat ze wel en niet wil. Wij stimuleren zelfredzaamheid en respecteren ieder zijn eigen normen en waarden. De cliënt staat centraal. Daar draait het om.”

Wilt u ook zelfstandig thuis wonen, maar heeft u daarbij zorg en ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Zorggroep Oude en Nieuwe Land, telefoonnummer: 0521 53 99 99. We brengen u graag in contact met het thuiszorgteam in uw buurt. Kijk voor meer informatie ook op: zorggroep-onl.nl/zorg-thuis

Afb: “Door de thuiszorg kan ik op het mooiste plekje van het dorp blijven wonen” 2

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij