Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Echtpaar van Essen zorgt al twaalf jaar voor gevulde koffiekopjes

Al twaalf jaar lang zorgen meneer en mevrouw van Essen op dinsdagochtend voor de koffie in Zonnewiede. Klokslag 10.00 uur verwelkomen zij, uiteraard gewapend met een volle pot verse koffie, de bewoners in de activiteitenzaal van het verzorgingshuis van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Giethoorn. “Elke week. Vaste prik!”, vertelt de tachtigjarige Louwrens. “We maken ons graag nuttig. Daarnaast vinden we het ook gewoon erg gezellig.”

Het echtpaar, dat voor hun pensioen een eigen schildersbedrijf in Steenwijk runde, is nog lekker actief. “Alleen maar thuiszitten is niks voor ons”, zegt Corrie (75). “Ik breng drie keer per week de Steenwijker Courant rond, bridge wekelijks, doe de boodschappen en het huishouden en schenk natuurlijk hier, samen met mijn man, op dinsdagochtend de koffie. Daarnaast springen we, wanneer nodig, ook nog extra bij.”

“Ik ben graag betrokken”

Zo gaat Louwrens regelmatig met de bewoners mee naar het ziekenhuis en haalt hij hun medicijnen op bij de apotheek. “Eigenlijk ben ik dag en nacht oproepbaar voor het verzorgingshuis. Ik ben graag betrokken bij mijn medemens. Daarom ben ik ook lid van de Steenwijker Odd Fellows. Als Odd Fellow ben je, zowel individueel als samen met de andere leden, actief op maatschappelijk gebied. Zo hebben we laatst nog een aantal rolstoelen voor Zonnewiede geregeld, zodat de bewoners samen met familie en vrienden lekker naar buiten kunnen.”

Toch doen Louwrens en Corrie het vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis niet alleen voor de bewoners. Louwrens: “Het werkt aan twee kanten. We geven elkaar gezelschap en voeren mooie gespreken. Dit zorgt er ook voor dat wij als gepensioneerden niet afstompen en vereenzamen.”

Sociale contacten

Corrie knikt: “Gelukkig hebben we goed contact met onze kinderen en kleinkinderen, maar die hebben natuurlijk ook hun eigen leven. Onze zoon is erg druk met het schildersbedrijf dat hij vijftien jaar geleden heeft overgenomen en onze dochter woont met haar gezin in Spanje. Daardoor is dat stukje aanloop toch wat minder en is het dus belangrijk dat wij zelf zorgen voor die sociale contacten en bezigheden.”

Tijdens de feestdagen moeten de bewoners van Zonnewiede het helaas even zonder het echtpaar doen. Dan zijn ze namelijk aan het genieten van de Spaanse zon en de familie. “Elk jaar gaan we zes weken naar Spanje om tijd door te brengen met onze dochter, haar man en de kleinkinderen”, vertelt Louwrens. “In die periode moet iemand anders dus op de dinsdagochtend voor de koffie zorgen. Gelukkig wordt dit door de vrijwilligers onderling altijd goed opgelost en kunnen wij met een gerust hart op vakantie.”

Veel te leuk!

Maar zodra ze terug zijn, pakken ze hun werk gewoon weer op. “Uiteraard. We vinden het veel te leuk en gezellig om te stoppen. Dus zolang het nog kan, komen Louwrens en ik elke week die koffiekopjes vullen en praatjes maken met de bewoners”, besluit Corrie vrolijk.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij