Een grote zorg minder met ZONL wondzorg aan huis
Vandaag is het de Dag van de Thuiszorg. Thuiszorg omvat veel meer dan alleen hulp bij persoonlijke verzorging, steunkousen, en medicatie. Er wordt door Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) juist ook veel specialistische zorg thuis geboden. Zo ook wondzorg. En daar is mevrouw Stoffelsma uit Bant maar al te blij mee!
“Ik liep door het dorp en er vloog een overenthousiaste hond op mij af, die met zijn poten zo het vel van mijn been afkrabde”, begint mevrouw Stoffelsma (90) te vertellen. “Het bloed liep mij in de schoenen. Bij de huisarts kreeg ik een tetanusspuit en werd de wond verbonden. Eerst mocht er geen zalf op, later weer wel. Er kwam een ontsteking bij, waarvoor ik antibiotica kreeg. Toen mijn dochters, die beiden in de zorg werken en mijn wond verbonden, zagen dat het maar niet beter werd, schakelden zij de thuiszorg in.”
Thuis bij mevrouw Stoffelsma.
Specialistische hulp
Joyce Hesselberth, wondverpleegkundige bij ZONL, komt in actie bij onder meer chirurgische en diabetische wonden, bij doorligwonden of een zogenaamd ‘open been’. “Mevrouw Stoffelsma had een hele vervelende wond. Voor mij een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan!”, zegt Joyce. “Toen ik speciaal verband op mijn wond kreeg, voelde ik het er gewoon uittrekken”, vertelt mevrouw Stoffelsma. “Dat klopt. Het materiaal, dat nog niet zo bekend is, zuigt als het ware het dode weefsel op en houdt het vast in het verband. Het zorgt voor een vochtig wondmilieu en er zit glycerine in die de wond ook verzorgt”, licht Joyce toe.
De juiste aanpak
“Ik constateerde bij mevrouw hypergranulatie, een overgroei aan nieuw weefsel dat vaak boven huidniveau ligt. Dit stagneert de wondgenezing. Door dit rode weefsel met speciale hormoonzalf aan te pakken, zag je de wondranden weer naar elkaar toe trekken”, legt Joyce uit. Mevrouw Stoffelsma is blij dat wond daarna snel genas: “Ik zag het rondje met de week kleiner worden!”. De wond is nu dicht, maar nog wel paars en de huid er omheen is geïrriteerd. Ook zit er vocht in het been. “Dit pakken we nu aan. Normaal doen we dit andersom, maar de hypergranulatie moest eerst behandeld worden,” zegt Joyce. “Ik kom één keer in de week langs om het been te verzorgen en verbinden, de andere dagen doen de dochters dit. Het is fijn dat die samenwerking met mantelzorgers mogelijk is.”
Joyce verbindt het been van mevrouw Stoffelsma zorgvuldig.
Samenwerking
“Samen met collega Sandra van Oosten ondersteunen wij als wondverpleegkundigen de reguliere thuiszorgteams van ZONL en werken we samen met huisartsen en ziekenhuizen. Al moet dat nog groeien. Het is belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de kennis en kunde die wij in huis hebben. Samen kunnen we de cliënt beter en sneller helpen”, vertelt Joyce. “Soms is de oplossing heel simpel, als je de oorzaak van het niet willen sluiten van een wond weet te achterhalen en je beschikt over de juiste materialen.” Mevrouw Stoffelsma beaamt dit en zegt opgelucht: “Ik was er flink mee aan. Maar Joyce kwam met een hele andere aanpak, dat was mijn redding! Nu ben ik bijna van mijn wond af.”
Meer informatie over wondzorg of geïnteresseerd in andere reguliere of specialistische zorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land? Neem contact op met het Klant Contact Team; tel. 0521 53 99 99. Zij brengen u in contact met de juiste zorgprofessional van ZONL.