Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Eerst bewegen, daarna gezellig een blokje kaas

Iedere vrijdagmiddag gaat een groepje bewoners van de afdeling Roggeveld van Talma Hof sporten. Samen wandelen ze naar de gymzaal, bewegen ze onder begeleiding van een enthousiaste bewegingsagoog en na afloop worden ze in de huiskamer verwelkomd met een drankje, blokjes kaas en worst.

“De cliënten en hun mantelzorgers komen voldaan en enthousiast terug. Tijdens het bewegen kunnen ze hun energie kwijt en veel mensen vinden het fijn om even in een andere omgeving te zijn”, vertelt verzorgende Sylvia Holtslag. Sylvia werkt op de afdeling Roggeveld van verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord, een locatie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Ze vertelt dat in Roggeveld mensen met dementie wonen. “Zowel oudere als jonge mensen met dementie. Door samen te bewegen en na afloop in een fijne sfeer samen te komen, ontstaat er een goede dynamiek. De cliënten vinden het leuk, maar voor veel mantelzorgers is het ook prettig om op een andere manier contact te maken met hun dierbare.”

Plezier

“Plezier hebben. Daar gaat het om”, zegt Syds Tigchelaar. Zijn vrouw Ria, heeft Alzheimer en samen doen ze bijna iedere week mee aan de beweegactiviteit op vrijdagmiddag. “Ik heb tijdens de spelletjes op een andere manier contact met mijn vrouw en ik zie aan haar gezicht dat ze het leuk vindt. Ik merk wèl dat haar spanningsboog steeds korter wordt, maar daar weet bewegingsagoog Remon Kroes gelukkig perfect op in te spelen. Alle lof voor hem en zijn collega’s die dit mogelijk maken!”

“Buiten zijn en bewegen is belangrijk.” Syds vertelt dat hij regelmatig samen met zijn vrouw wandelt. “Dan zijn we lekker in beweging en halen we een frisse neus. Op dit moment wordt gekeken of het mogelijk is om een wandelgroep te starten.” “Bewegen is voor iedereen gezond, maar voor ouderen en mensen met dementie in het bijzonder,” zegt bewegingsagoog Remon Kroes. “De activiteiten die ik organiseer zijn laagdrempelig en haalbaar voor elke deelnemer. Ons doel is dat mensen het leuk vinden om te doen en het gezellig hebben met elkaar tijdens de bewegingsactiviteit.”

Fanatiek

“We beginnen de activiteiten altijd met een warming-up. We draaien de enkels los, bewegen onze armen en benen en gaan dan aan de slag. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau en het is fantastisch om te zien hoe fanatiek sommige deelnemers zijn.”

Sinds kort begeleidt Remon ook een groep jongere mensen met dementie. “Zij zijn vaak lichamelijk actiever en veel oefeningen kunnen we daarom staand doen. We passen ons aan aan wat mensen leuk vinden en kunnen.” Bij deze activiteit doet ook de mantelzorger mee. Voor hen is het doen van een spel of oefening vaak een bijzonder contactmoment met hun partner of ouder.” Vandaag verwelkomt Remon in de gymzaal een groep bewoners van Talma Hof en hun mantelzorgers. Via zijn mobiele telefoon zet hij vrolijke discomuziek op. De deelnemers dansen enthousiast op hun plaats en draaien hun benen, armen en heupen los. Daarna spelen ze paaltjesvoetbal. De mannen en vrouwen lopen enthousiast achter de bal aan en hoewel niet iedereen zich aan de officiële spelregel houdt, heeft iedereen plezier.

Moe, maar voldaan wandelt de groep terug naar Talma Hof, waar de verzorgenden van Roggeveld klaarstaan met een verfrissend drankje en een borrelhapje. Een perfecte afsluiting van een gezellige middag.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij