Ergotherapeuten zijn goed in het bedenken van praktische oplossingen
Het team ergotherapie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land bestaat uit Deddy Hartman, Jeannette Verstraete, Heleen Norg, Edith Ruiten en Gerbrich van ‘t Woudt. Ze zijn deskundig, goed op elkaar ingespeeld en hebben passie voor hun vak. ‘‘We houden elkaar scherp’‘, zeggen de vijf ergotherapeuten.
Het team, dat vanuit de drie regiopraktijken van het Advies- en Behandelcentrum werkt, is gespecialiseerd in complexe ouderenzorg. ‘‘We werken nauw samen met onder andere de specialist ouderengeneeskunde, de logopedist, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en verpleegkundigen en verzorgende van de thuiszorg’‘, zegt Edith Ruiten.
Praktische zaken
Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. ‘‘Het mooie van ergotherapie is dat je snel resultaat kan zien. We zijn goed in het bedenken van praktische oplossingen die ervoor zorgen dat mensen hun zelfstandigheid terug krijgen,’‘ vertelt ze. Deddy Hartman: ‘‘Zo helpen we mensen na bijvoorbeeld een CVA met praktische zaken, zoals aankleden, koken en het weer uitoefenen van hobby‘s. We oefenen, geven tips en ondersteunen bij het aanvragen van hulpmiddelen. Het uiteindelijk doel is dat mensen weer zelfstandig en veilig thuis kunnen wonen’‘, vertelt ze.
Hulpmiddelen
Gerbrich van ‘t Woudt: ‘‘Ook zijn de ergotherapeuten geschoold volgens het Edomah programma. ‘‘Uniek aan dit programma is dat zowel de behoefte van de persoon met dementie als de mantelzorger centraal staan. Dementerenden die nog thuis wonen kunnen we helpen met het aanpassen van activiteiten zodat er meer structuur en herkenbaarheid ontstaat. Verder denken we met mensen mee die veel pijn hebben, ten gevolge van reuma of fibromyalgie. Hoe kunnen we de dag zo indelen dat de pijnklachten afnemen en zijn er nog hulpmiddelen die de klachten verminderen’‘, zegt ze. ‘‘Mensen die in een vergevorderd ziekteproces zitten en weinig tot niks meer kunnen, willen we een zo comfortabel en warm mogelijk gevoel geven. Dit doen we onder andere door ons te focussen op het afnemen van onrust, pijn en angstgevoelens tijdens de verzorging. Dit wordt ook wel de PDL (Passiviteiten Dagelijks Leven) zorgmethode genoemd’‘, zegt Jeannette Verstraete.
Cliënten thuis bezoeken
Ergotherapie zit in de basisverzekering. Een verwijzing van de huisarts werkt prettig, maar is niet noodzakelijk. Deddy Hartman, Edith Ruiten en Gerbrich van ‘t Woudt zijn werkzaam in de Noordoostpolder en op Urk. Jeannette Verstraete richt zich op de gemeente Steenwijkerland. Heleen Norg werkt in de gemeente Noordoostpolder en Giethoorn. Bij voorkeur bezoeken de gedreven ergotherapeuten cliënten aan huis.