Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Ergotherapie-team Zorggroep Oude en Nieuwe Land op volle sterkte

Ze zorgen ervoor dat ieder mens zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren in het dagelijks leven, de ergotherapeuten van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Het team van zeven professionals krijgt steeds meer hulpvragen binnen, onder andere van mensen met dementie of patiënten met langdurige COVID-klachten. “In Steenwijkerland zijn een aantal ergotherapiepraktijken gestopt waardoor wij nu de enige aanbieder in de gemeente zijn,” aldus Jeannette Verstraete. De ergotherapeute is dan ook blij dat ze met nieuwe collega Sjoukje Blonk het team weer op volle sterkte heeft.

Al geruime tijd zien de ergotherapeuten een landelijke trend in de vraag om hulp. “Mensen worden steeds ouder en wonen ook veel langer thuis. Maar daar is wel hulp bij nodig,” legt Jeannette uit. Collega Sjoukje Blonk knikt instemmend. “Mensen worden door een huisarts of specialist naar ons doorverwezen maar men kan ook meteen zélf met ons contact opnemen als het dagelijks leven thuis of buiten niet meer goed gaat. Dan komen we langs.” Ergotherapeuten kunnen er dus voor zorgen dat mensen zich zelfstandig blijven redden bij de dagelijkse activiteiten. Dat kan al beginnen bij het wakker worden. Sjoukje: “Kan iemand goed opstaan uit bed? Lukt het tanden poetsen nog? Door ouderdom of ziekte is dit bij veel mensen soms niet meer zo vanzelfsprekend. Wij vragen dan: wat vindt u belangrijk om nog te blijven doen? En van daaruit maken we een plan om hierbij te helpen.”

Bedbeugel
Meteen schiet Jeannette een voorbeeld te binnen: “Laatst was er een oudere meneer met de ziekte van Parkinson. Hij was enkele keren ’s nachts uit bed gevallen. Daarop hebben we een bedbeugel aan de bedrand aangebracht, een klein steuntje zodat hij niet uit bed kon rollen. Nu kan hij veilig slapen waardoor hij niet meer bang is om te vallen. En zijn partner is ook gerustgesteld, want die moest er ’s nachts ook steeds uit. Een kleine voorziening die een grote verbetering betekent.” En zo kunnen handige tips of geringe aanpassingen wel degelijk het verschil maken. Of het nu gaat om advies bij het koken als iemand niet lang kan staan of praktische tips om weer zelf de boodschappen om de hoek te kunnen doen. “We lopen dan gewoon met iemand mee naar de winkel om dan écht te kunnen zien waar hulp nodig is,” legt Sjoukje uit. “Vrijheid is voor elk mens bijzonder belangrijk want je wilt niet altijd afhankelijk zijn van anderen.”

Sjoukje (links) en Jeannette: "In een vroeg stadium zie je al dat mensen minder actief worden."

Dementie
“Neem nu dementie,” begint Jeannette. “Vaak worden wij als ergotherapeut in een later stadium ingeschakeld door de huisarts of specialist. Maar in een vroeg stadium zie je al dat mensen minder actief worden. De welwillende partner neemt dan al vaak veel dingen over. Doordat de persoon in kwestie niet wordt getriggerd, versnelt het dementieproces zich juist. Zo wordt de mantelzorger overbelast en de partner met dementie onderbelast.” Het tafeldekken is een voorbeeld van een taak die vaak nog best kan worden gedaan. Sjoukje: “Het hele tafeldekproces is dan misschien wat te moeilijk maar je kunt bijvoorbeeld al wel het bestek in een mandje klaarleggen. Het uitzoeken van het bestek in de keukenla is nog lastig, maar het op tafel leggen juist weer niet. Lukt het? Dan ervaart de persoon een positieve beleving. Een heuse boost. En tegelijk kan de mantelzorger zichzelf even een rustmomentje geven.” En zo zijn er tal van dagelijkse handelingen te bedenken waarin iemand met dementie geprikkeld kan worden. 

Long-COVID
De nasleep van de coronapandemie gaat ook niet ongemerkt aan de ergotherapeuten voorbij. Sterker nog, er is een flinke toename zichtbaar aan hulpvragen van Long-COVID-patiënten. Dit zijn mensen die langdurig (long) last houden van een coronabesmetting. Meestal proberen zij conditie op te bouwen bij een fysiotherapeut. Die verwijst hen echter ook steeds meer door naar ergotherapeuten. “Fysiotherapie is zeker belangrijk,” benoemt Sjoukje. “Het lichaam moet sterker worden. Maar overbelasting en overprikkeling is nog veel vaker een probleem. Mensen zijn sneller vermoeid. Gesprekken in grote groepen zijn nog een zware opgave. En harde geluiden en fel licht idem.” Jeannette vervolgt: “Hier hebben we een speciale methode voor: Activiteiten Wegen. Hiermee kunnen we de dagelijkse hoeveelheid energie die iemand heeft in kaart brengen. Door de eerste weken steeds nét onder je maximum te zitten krijg je  meer balans in je energiehuishouding en doe je succeservaringen op: ‘Dit kan ik!’ Langzaamaan schroeven we dan de intensiteit op tot je weer op je oude niveau bent."

Nu al meer weten of wat de ergotherapeuten voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met: Jeannette Verstraete (06-53426737) en Sjoukje Blonk (06-20942345)

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij