Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Maatwerk en eigen regie staan centraal bij VPT van ZONL: “Het voelt alsof ik geen zorg krijg, maar alles nog zelf doe”

Boudewijn De Jong (82) kwam op tienjarige leeftijd naar de Noordoostpolder en woont inmiddels vele jaren op Urk. Hoewel meneer kampt met dementie, is hij altijd positief en wil hij zoveel mogelijk zelf blijven doen. Drie keer daags komen de cliëntondersteuners van het VPT-team van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) langs. “Doordat we alles samen doen, merk je niet dat je verzorgd wordt. Ik voel me dankzij hen juist heel onafhankelijk”, legt meneer De Jong uit.  

Carina Post-Dijkhuizen, cliëntcoach van het VPT-team op Urk: “Meneer kreeg vanuit het reguliere thuiszorgteam van ZONL ondersteuning bij douchen en medicatie. Hij was veel afgevallen en raakte de structuur in het dagelijks leven kwijt. Zowel het thuiszorgteam als de mantelzorgers merkten dat er meer ondersteuning nodig was, met name in het kader van welzijn. Met die reden zijn we gestart met zorg vanuit het Volledig Pakket Thuis (VPT).”

Intensieve ondersteuning
Iedere dag komen de vaste gezichten van het VPT-team bij meneer De Jong thuis. “In de ochtend helpen ze hem met opstarten. Daarbij is toezicht op het gaan douchen en ontbijten en daarna is er aandacht voor de huishouding of welzijn, net wat meneer wil”, licht Carina toe. Tussen de middag komen ze als hij een broodje gaat eten en rond half 6 is de cliëntondersteuner er maar liefst 2 uur lang. “We gaan dan boodschappen doen en koken daarna samen”, vertelt meneer De Jong. Hij vindt het fijn dit nog zelf te doen en kiest dan ook bewust niet voor de optie van maaltijdservice.

Meneer is erg tevreden met de hulp die hij nu krijgt: “De dames die hier komen zijn allemaal erg kundig en assertief. Ze helpen me graag maar gunnen me ook mijn eigen ruimte. Ze hebben hun zintuigen altijd op scherp staan en voelen alles erg goed aan. Het is echt top!”. Cliëntcoach Carina is blij te horen dat deze vorm van ondersteuning zo goed bij meneer past. Ze ziet erop toe dat wanneer de situatie van meneer verandert, de ondersteuning hierop aangepast wordt.


Dhr. De Jong met cliëntcoach Carina Post-Dijkhuizen

Maatwerk
Vorig jaar is ZONL gestart met het bieden van zorg vanuit het Volledig Pakket Thuis. Vanuit een klein VPT-team geven cliëntondersteuners invulling aan welzijn, ondersteuning, begeleiding en zorg. “Denk aan hulp bij wassen en kleden, huishoudelijke ondersteuning, het invullen van dagbesteding, verzorging van de maaltijden en waar nodig verpleegkundige zorg. Maar het gaat ook om samen boodschappen doen, een wandeling maken, een spelletje doen of begeleiding naar een arts of therapeut. Zo worden ook mantelzorgers ondersteund, die soms overbelast raken,” legt Carina uit.

De ondersteuning en zorg die ingezet wordt is altijd op maat, dus passend bij de specifieke behoeften en wensen van de cliënt. Er wordt bekeken wat nodig is en wat mogelijk is binnen de beschikbare ruimte die wordt bepaald door de indicatie die de cliënt vanuit de Wet langdurige zorg heeft gekregen. Carina: “De ondersteuning en zorg die wij vanuit het Volledig Pakket Thuis bieden is vergelijkbaar met de ondersteuning en zorg die in een woonzorgcentrum wordt geboden, maar dan gericht op zo lang mogelijk thuis wonen. Kwaliteit van leven, eigen regie en veilig en verantwoord thuis wonen staan centraal.”

Vertrouwd
“Hoewel ik door het toenemende geheugenverlies kwetsbaar en afhankelijk wordt, voel ik me mij niet zo”, vertelt meneer De Jong. “Het voelt heel natuurlijk aan, als de zorgverleners van ZONL hier zijn. Het zijn stuk voor stuk professionals en ik kan hierdoor goed zaken uit handen geven. Maar door de dingen samen te doen is het niet alleen gezellig, maar heb ik eigenlijk het gevoel dat ik geen zorg krijg. Het gaat allemaal heel ongedwongen, waardoor ik het gevoel heb dat ik alles zelf doe. Ik hou de touwtjes in handen.”

Cliëntcoach Carina vertelt dat mantelzorgers aangeven dat ze meneer De Jong helemaal zien opleven. “Het is mooi dat hij zijn dagstructuur weer terug heeft en dat door toezicht op voeding en aandacht voor welzijn meneer weer lekker in zijn vel zit. Zo kan hij nog lang en prettig thuis blijven wonen.” Meneer is erg dankbaar en zegt lachend tot besluit: “Ik voel me de koning te rijk!”.
 

Meer informatie

Meer informatie over het Volledig Pakket Thuis? Klik hier!

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij