Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Flevolandse zorgpartners lanceren trainingsprogramma over ouderenmishandeling voor professionals en -vrijwilligers

Signalen zijn zichtbaar als je met de juiste ogen kunt kijken 

Naar schatting heeft in Nederland 1 op de 20 thuiswonende ouderen (vanaf 65 jaar) te maken met ouderenmishandeling, maar slechts een klein deel hiervan komt aan het licht. Welke vormen van ouderenmishandeling komen het meest voor, en vooral; waar kunnen we met elkaar nog meer aandacht voor hebben? Die vragen stonden centraal tijdens de themamiddag van Stop Huiselijk Geweld Noordoostpolder en Urk (SHG.nu), Veilig Thuis, de Blijf groep en Gemeente Almere op 16 april in Lelystad. Een middag voor alle professionals en vrijwilligers die werken met ouderen in Flevoland.  

De middag wordt geopend door wethouder Peter Duvekot van de gemeente Dronten, waarna SHG.nu samen met de Blijfgroep het publiek meeneemt in de meest actuele cijfers over ouderenmishandeling. De meest voorkomende vorm? Financiële uitbuiting. Erg onzichtbaar maar met oog voor de juiste signalen kan dat veranderen.  

Hoe grenzen langzaam maar zeker overschreden worden 
Theatergroep Expres Producties neemt het publiek interactief mee in herkenbare situaties in de ouderenzorg. De scenes laten zien hoe ouderenmishandeling kan ontstaan en hoe grenzen langzaam maar zeker overschreden worden. Gesprekken komen op gang, over het ontstaan van, de gevoelens en gevoeligheden rond ouderenmishandeling. De acteurs gaan in dialoog met het publiek en zoeken samen een oplossing voor de mishandelingssituatie.  

Interactief trainingsprogramma voor professionals en vrijwilligers die met ouderen werken 
Dan rest de vraag, wat kunnen de professionals en vrijwilligers doen om ouderenmishandeling nóg beter te herkennen én tegen te gaan? In Flevoland bundelen Zorggroep Oude en Nieuwe Land (SHG.nu), GGD Flevoland, Blijf Groep en Veilig Thuis hun krachten om dit aan te pakken. Anneke Spin van SHG.nu vertelt over het interactief trainingsprogramma dat zij ontwikkelden voor professionals en vrijwilligers die veel met ouderen werken. De acht verdiepende modulen bieden onder andere praktische tools en handvatten voor een effectieve aanpak van ouderenmishandeling.  

Verhaal van een ervaringsdeskundige 
De middag wordt afgesloten door een ervaringsdeskundige die voor het eerst haar verhaal vertelt over haar ouders en de financiële uitbuiting die bij hen plaatsvond. Ademloos luistert het publiek naar de impact van deze vorm van mishandeling op de slachtoffers. Wat het publiek heeft geleerd van dit krachtige verhaal? "Signalen zijn zichtbaar als je met de juiste ogen kunt kijken. Maak zorgen bespreekbaar, wacht niet te lang en neem vermoedens serieus. Daarmee kan een hoop pijn en verdriet voorkomen worden bij ouderen, familieleden en nabestaanden." 

Meer informatie  
Meer informatie over het trainingsprogramma is te vinden op Stop Ouderenmishandeling in Flevoland (almere.nl)

Afb: Flevolandse zorgpartners lanceren trainingsprogramma over ouderenmishandeling voor professionals en -vrijwilligers 2

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij