Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Hospice Het Riemkehuis krijgt nieuw appartement

Met een nieuw appartement dat in het voorjaar klaar moet zijn, heeft Het Riemkehuis in het centrum van Steenwijk straks extra ruimte om mensen in de laatste levensfase te begeleiden. Dat is maar goed ook want de vraag naar hospices in Steenwijkerland en Noordoostpolder neemt de laatste tijd enorm toe. “Extra vrijwilligers zijn dan ook bijzonder welkom,” aldus coördinator Anja Berger. Zorggroep Oude en Nieuwe Land levert de professionele zorg in het hospice.

Met de Klaproos en de Vlinder heeft Het Riemkehuis nu twee ruime appartementen voor mensen die zijn uitbehandeld en door het ziekenhuis of huisarts zijn doorverwezen omdat zij niet thuis kunnen sterven. De kamers hebben een eigen keuken en badkamer en zijn van alle gemakken voorzien. Familie kan blijven slapen en ook eten koken als dat nodig is. Maar het zorglandschap verandert. “Hospices komen steeds meer in trek, merken we de laatste jaren,” vertelt Gerry Teurlinckx. Zij is bestuurssecretaris. “Hadden we vroeger nog wel eens een leeg bed, nu nooit meer. Afgelopen jaar hadden we maar een weekje dat een kamer leegstond. We zijn dan ook blij dat er in het voorjaar een nieuw appartement bij komt.”

Voldoening
Een leger aan vrijwilligers vormt de kurk waarop Het Riemkehuis drijft. “We hebben er ruim 40,” vertelt Anja. “Het zijn vaak mensen die wat ouder zijn, niet meer werken en die wat willen betekenen voor mensen in de laatste levensfase. Iets voor een ander willen betekenen.” Naast de vrijwilligers is er natuurlijk de professionele zorg. Die levert het team Wijkverpleging Steenwijk Stad van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Natascha van der Hoogen, wijkverpleegkundige, vertelt: “We zijn met elf collega’s zoals verpleegkundigen en verzorgenden. We geven dag- en avondzorg en ’s nachts is hier een nachtteam waakzaam.” De zorgverleners helpen bij het wassen, aankleden, medicatie, intake met de familie, overleg met de coördinatoren maar ook met de aanpassingen vanuit de Wet Langdurige Zorg als iemand uiteindelijk tóch naar een verpleeghuis of naar huis moet. Ook dat kan dus voorkomen. Het is bijzonder bevredigend werk. “Voor mij is het de complexiteit van de mensen die hier terecht komen, die het werk de moeite waard maakt,” legt Natascha uit. “En de waardering die men dan soms naar je uitspreekt, geeft me voldoening. Vorige maand bijvoorbeeld, hebben we een mevrouw naar huis moeten laten gaan. Ik sprak haar kort daarna. Het zichzelf moeten redden viel haar zwaar. ‘Ik mis jullie enorm,’ zei ze. Dat deed me wel wat.”

Drie steunpilaren van Het Riemkehuis: Gerry, Anja en Natascha.

Ook vrijwilliger bij Het Riemkehuis worden? Neem dan contact op via: www.hospicesteenwijkerland.nl In september start een nieuwe vrijwilligerscursus.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij