Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘Ik heb met een uurtje van mijn tijd iemands hele week goed gemaakt’

Met zijn achttien jaar is Jarno Bijdevaate de jongste vrijwilliger in woonzorgcentrum Markehof in Marknesse. De benjamin. En elke week neemt hij zijn vaste maatje mee voor een autoritje door de polder. Het geeft hem bijzonder veel voldoening. Jarno kan het dan ook iedere leeftijdsgenoot aanraden. “Ik begrijp best dat het wat spannend is. Want klikt het wel? Daar moet je niet over in zitten. Probeer het in ieder geval, deze oudere mensen vinden het altijd leuk.”

Toen de coronamaatregelen veel vrijwilligers in Markehof deden besluiten om even pas op de plaats maken, stak Jarno het woonzorgcentrum de helpende hand toe. “Mijn moeder werkt hier en die vroeg me of ik ook koffie wilde komen schenken. Dat heb ik gedaan. Al gauw kwam ik met meneer Bleecke in contact. Met hem ga ik nu elke vrijdag op pad.” De student Elektrotechniek is inmiddels dikke vrienden met meneer Bleecke. “Zijn zoon bezoekt hem een paar keer per week, maar ander bezoek krijgt hij eigenlijk niet. En activiteiten als Bingo kunnen hem ook niet bekoren.” Maar de uitjes doen hem daarentegen bijzonder goed. “Zijn zoon weet van onze uitstapjes en vindt het harstikke leuk dat ik dit doe.”

Afasie
Dus haalt Jarno elke vrijdagochtend met de auto van zijn ouders meneer Bleecke op. “Ik kom altijd om half elf en dan kijkt hij al echt naar me uit,” vertelt Jarno. Vervolgens zetten de vrienden koers naar nog onbekende bestemming. “We gaan naar waar hij zin in heeft. Af en toe is dat de zee om bij de boten te kijken. Daar werkte hij vroeger.” Veel gebabbeld wordt er niet, want meneer Bleecke heeft de taalstoornis Afasie waarbij hij ook vaak niet meer weet hoe hij bepaalde handelingen of activiteiten moet uitvoeren: Apraxie. Maar als je geniet, heb je ook geen woorden nodig. Jarno: “Je ziet hem genieten. En af en toe versta ik kleine woordjes. Verstandelijk is hij nog redelijk goed, hoewel hij de laatste tijd soms bepaalde handelingen niet meer begrijpt.”

Grappig
Het moge duidelijk zijn dat ook Jarno geniet van de ontmoetingen met meneer Bleecke. “We zijn maar anderhalf uur op pad maar als we weer thuiskomen dan is hij helemaal opgefleurd. Als ik dan wegrij denk ik vaak: ‘Ik heb met een uurtje van mijn tijd iemands hele week goed gemaakt.’ Toen hem in Markehof laatst gevraagd werd wat hij nou leuk vond, zie meneer Bleecke alleen maar: ‘De vrijdag.’ Dat is dus onze dag.” De medewerkers van Markehof slaan de twee kameraden met plezier gade. En leerzaam is het voor Jarno ook nog eens. “Ouderen hebben een lang leven geleid. Meneer Bleecke ook,” begint de jongeling. “En zelf vind ik oude mensen altijd heel grappig. Zo kan hij op een rustige manier super grappig zijn. Ik acteer zelf een beetje en dingen in zijn voorkomen neem ik nu al mee. Zo kan zijn mimiek heel klein zijn en toch veel impact op je hebben. Dat is prachtig!”

Bang
Een vreemde eend in het vrijwilligerslegioen is hij natuurlijk wel met zijn achttien jaar. Dat beseft Jarno zich wel. Maar het boeit hem weinig. Eigenlijk begrijpt hij niet goed waarom niet meer leeftijdsgenoten contact zoeken met ouderen. “Ik snap dat als je in het dagelijks leven al wat moeite heb met sociale contacten, dat het dan extra lastig is om met oudere mensen om te gaan. Mijn advies zou zijn: wees niet bang. Het gesprek komt altijd wel. Probeer het in ieder geval. Die mensen vinden het altijd leuk als je komt.”

Plezier
Hoewel Jarno’s passie bij de elektrotechniek ligt (“Soms repareer ik dingetjes in Markehof”) en het toneel, begint de zorg toch ook wel wat te kriebelen. “Ik ben nu met mensen bezig waarbij alles gericht is om hen voldoening te geven. Het zijn mensen die weinig contact hebben. Breng dat contact dan!” Dat is ook de oproep die hij aan zijn leeftijdsgenoten wil doen, vooral nu in de coronaperiode eenzaamheid nog meer op de loer ligt bij ouderen. “Met iets kleins kun je oudere mensen zoveel plezier geven. Ik weet zeker dat het gros van deze mensen het écht waardeert als je naar ze omkijkt. Kortom: Ga het doen. Het levert je zoveel op!”

Ben jij een enthousiaste jongere en wil jij ook het verschil maken voor een bewoner in Markehof? Stuur dan een mailtje naar abmarkehof@zorggroep-onl.nl want we kunnen je goed gebruiken.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij