Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Neuroverpleegkundige Sonja helpt mensen met niet-aangeboren hersenletsel zoveel mogelijk uit het leven te halen

Elk jaar stijgt het aantal mensen dat getroffen wordt door hersenletsel. Ze komen steeds sneller thuis vanuit het ziekenhuis en blijven tegenwoordig langer thuis wonen. “Thuis ‘dealen’ met de gevolgen van hersenletsel is zwaar. Hulp is dan ook geen overbodige luxe, ook voor de mantelzorger die steeds meer overbelast raakt. Wij bieden advies en ondersteuning voor het omgaan met de gevolgen van hersenletsel”, vertelt Sonja Lenstra. Onlangs startte zij als neuroverpleegkundige bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL).

Sonja Lenstra maakt samen met Sandra Storck deel uit van het specialistische NAH-team van ZONL. NAH staat voor niet-aangeboren hersenletsel. Het team wordt ingeschakeld door onder meer wijkteams, huisartsen, praktijkondersteuners, ziekenhuizen, revalidatieklinieken en verpleeghuizen. De verschillende partijen werken nauw samen om de beste zorg te kunnen bieden aan mensen met bijvoorbeeld MS, Parkinson, hersenkneuzing en mensen die een hersenbloeding of herseninfarct hebben gehad.

Wegwijs
Sonja vervangt Henneke van Beek, die na 11 jaar dienst bij ZONL met pensioen gaat: “Ik wil de zorg voor mijn cliënten goed overdragen aan Sonja en help haar wegwijs te worden binnen het werken in de wijk, binnen onze organisatie en de diverse netwerken waarin we participeren.” Sonja draait op dit moment 8 uur per week mee in een wijkteam in Steenwijk. “Zo kan ik goed kennismaken met de zorgverlening bij mensen thuis. Daarnaast ligt mijn focus op cliënten met niet-aangeboren hersenletsel in ons gehele werkgebied; de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland. Ik help ze wegwijs te worden in het omgaan met hersenletsel”, vertelt Sonja.


Sonja Lenstra

Advies en begeleiding
Het NAH-team van ZONL biedt thuis begeleiding; advies, ondersteuning en voorlichting voor de cliënt en partner of mantelzorger. “We bekijken waar behoefte aan is en geven bijvoorbeeld praktische tips over een gezonde leefstijl en adviseren over eventuele therapiemogelijkheden”, licht Sonja toe. “We schakelen waar nodig WMO-voorzieningen en huishoudelijke hulp in en bespreken de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten.” Mensen blijven tegenwoordig langer thuis wonen. De neuroverpleegkundigen werken dan ook vaak preventief, om te zorgen dat cliënten minder snel worden opgenomen in het ziekenhuis of een verpleeghuis. Ze houden langer de regie in eigen hand.

Uitdaging
Neurologie is altijd Sonja haar ‘ding’ geweest. Ze heeft meer dan 15 jaar gewerkt in het ziekenhuis in Meppel, op de afdeling neurologie en interne ouderengeneeskunde. “Ik neem de jarenlange ervaring vanuit het ziekenhuis mee naar de mensen thuis. Hiervoor was ik vooral actief in de acute fase, nu meer in de chronische fase. Dat betekent dat ik mensen help om in het dagelijkse leven om te gaan met de veranderingen en beperkingen. Alles is anders, ze zijn het vertrouwen in hun lichaam kwijt. Dat heeft veel impact, ook op hun naasten. Ik vind het een mooie uitdaging om open het gesprek aan te gaan en te ontdekken waar ik mensen in kan adviseren en ondersteunen om nog zoveel mogelijk uit het leven te halen.”

Meer weten? Neem contact op met Sonja Lenstra via e-mail: s.lenstra@zorggroep-onl.nl of telefoon: 0682 581 086.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij