Ina heeft als welzijnsassistent haar droombaan gevonden
Ina (52 jaar) uit Emmeloord werkt al sinds jaar en dag voor Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), toen nog “’t Bint”. Ze begon haar loopbaan in de zorg als verzorgende. Als welzijnsassistent heeft ze inmiddels haar droombaan gevonden. “Eindelijk kan ik de mensen geven waar ze recht op hebben: tijd en aandacht!”
Als jonge twintiger volgt Ina een ‘flex-opleiding’ tot verzorgende. Ze begint met werken in de avonden en nachten, als papa thuis de zorg voor haar jonge gezin overneemt. Zo werd het werken in de wijkverpleging een vast onderdeel van het gezinsleven. “Ik herinner me het zware werk in die tijd nog goed. Heen en weer jakkeren met de auto van cliënt naar cliënt. Met storm vlogen de takken van de bomen en stond ik laat op de avond de weg vrij te maken. Of ik belandde midden in een sneeuwstorm”, vertelt Ina. “Na een aantal jaar solliciteerde ik bij De Golfslag, ook voor de avonden. Daar heb ik tot de sluiting in 2015 met heel veel plezier gewerkt. Ik mis De Golfslag en de collega’s nog, want we hadden daar een mooi team met veel vaste gezichten.”
Omzwervingen
“Na het sluiten van De Golfslag heb ik als verzorgende op verschillende plekken bij ZONL gewerkt. In een van de wijkteams in Steenwijk, bij Woonzorgcentrum Hof van Smeden in Emmeloord en bij kleinschalig wonen De Zaaier in Blokzijl. Daar werk ik nu nog steeds. Ik had in het begin weinig ervaring met geriatrische cliënten, maar ik vind het prachtig. Inmiddels ben ik er zeer ervaren in natuurlijk.”
“Van het werk als verzorgende, heb ik altijd genoten. Maar de zorg veranderde en ondanks dat ik vol goede moed mee wilde veranderen, merkte ik dat een aantal dingen me tegen gingen staan. De toenemende administratie bijvoorbeeld en het vele rapporteren. Ik reed na sommige diensten naar huis met een bomvol hoofd. Dan vroeg ik me af of ik wel alles genoteerd had voor mijn collega’s en overal een kruisje achter had gezet. Ik belde dan naar de afdeling om te checken of alles juist in de dossiers terecht was gekomen. Ik vond het steeds lastiger worden de zorg en de noodzakelijke administratie te combineren.”
Een stap terug
“Toen ik wat lichamelijke klachten begon te krijgen aan mijn knieën en schouders, ben ik gaan nadenken”, vertelt Ina. “Dit werk ging ik niet volhouden tot mijn pensioen. Ik ben een opleiding tot pedicure gaan volgen, volgde daarna ook met goed gevolg de opleiding tot medisch pedicure en zette mijn eigen praktijk op. Dat gaf me ruimte om keuzes te maken.”
“Afscheid nemen van de zorg wilde ik niet. Eigenlijk wilde ik ook geen afscheid nemen van ZONL óf de cliënten en collega’s. Maar duidelijk was wel dat ik een stap terug wilde doen. En toen werd de vacature voor welzijnsassistent gesteld. Mijn stap terug werd me aangereikt op een presenteerblaadje. Ik solliciteerde en mocht starten. Natuurlijk betekende dit ook een teruggang in salaris, maar door mijn eigen pedicurepraktijk, hield ik mijn inkomsten op pijl.”
Tijd en aandacht
“Dit past me zo goed”, zegt Ina. “Als ik bijvoorbeeld om 08:30 uur op mijn werk kom, dan is de verzorgende IG druk met de cliënten. Tegelijkertijd verschijnen er cliënten in de gezamenlijke woonkamer. Als die niet weten wat ze moeten doen, raken er dingen kwijt of verdwijnt er thee in plantenbakken. Nu geef ik de cliënten de tijd en aandacht die ze verdienen. We dekken samen de ontbijttafel, ik zet koffie, maak een praatje of lees de krant voor. De cliënten zijn rustig en er wordt voor ze gezorgd.”
“Gister maakte ik nog een avondwandeling met een mevrouw en zijn we lekker naar buiten geweest. Er is een ooievaarsnest tegenover De Zaaier, die we samen in de gaten houden. We hebben de kleintjes al zien uitvliegen. Het is zo fijn dat we hier tijd voor hebben.”
Kwaliteit van zorg
“Mijn collega’s die de verzorging doen zijn altijd blij als wij, de welzijnsassistenten, er zijn. Zij kunnen zich richten op de zorg en wij letten op de cliënten. Gezamenlijk hebben we zo écht tijd voor alle aspecten van het ‘zorgen voor’. Ik ben blij dat ZONL er een paar jaar geleden voor gekozen heeft deze functie terug in het leven te roepen. Ik zie de mensen nu meer genieten. En ook al kijken we voor de 100ste keer Swiebertje, ik vind het fijn dat we iets voor onze ouderen kunnen betekenen. Dat verdienen ze!”
“Het is kwaliteit wat we de cliënten bieden, want we werken aan het lichamelijk en geestelijk welzijn van de bewoners. En ook ik ben er gelukkig mee. Dit ga ik met plezier volhouden tot aan mijn pensioen. Ik hoop op De Zaaier, maar als ze me elders binnen ZONL nodig hebben, dan solliciteer ik met plezier weer door. Ik kan alle kanten op en het bevalt me prima.”
Meer informatie
Wil je, net als Ina, ook werken als welzijnsassistent bij ZONL? Regelmatig staat er een vacature open en zoeken wij nieuwe collega’s. Bekijk onze website of maak een Jobalert aan om op de hoogte te blijven van de laatste vacatures.